Hlavní obsah

Železničáři skákali šipku do příkopu, popisuje cestující jízdu hrůzy

Právo, Aleš Honus

Za jeden z nejhorších zážitků v životě považuje osmatřicetiletý Vít Roubal nehodu vlaku, v němž cestoval do Prahy a který se na přejezdu ve Studénce srazil s nákladním autem. Většinou cestuje v předním vagónu, tentokrát ale udělal výjimku. Tato zdánlivá bezvýznamnost mu možná zachránila život.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Srážka pendolina s kamiónem si vyžádala dva lidské životy, vlak jel z Bohumína do Františkových Lázní.

Článek

Spoj měl drobné problémy už na nádraží v Ostravě-Svinově, kde hlásili zpoždění, a navíc ve vlaku zhasla světla. Když se pendolino rozjelo, vypadalo to, že všechno je v pořádku. Klid trval jen několik minut.

„Najednou jsme ucítili náraz. Nebylo to nic divokého, prostě jen náraz, jako když do vás někdo bouchne ve frontě na párek v rohlíku. Pak najednou kolem oken prošlehly plameny, a když zhasly, viděl jsem u kolejí zaměstnance Českých drah, jak skáčou šipku do příkopu. Viděl jsem také torzo nápravy auta, jak řeže perón. Je obrovské štěstí, že na nástupišti nikdo nestál,“ řekl.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Srážka s rozjetým pendolinem rozmetala kamión do širokého okolí, motor se našel 200 metrů od místa střetu

Když vlak zastavil, všude byl zápach spáleniny a lidé nevěděli, co se stalo. „Překvapuje mne, že nikdo z palubního personálu nezačal lidi pouštět z vlaku ven a nepřišel nám říct, co se stalo. To mi přijde zvláštní,“ dodal s tím, že se podruhé narodil.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Srážka s rozjetým pendolinem kamión zcela rozmetala

Po nárazu má naražené koleno a bolí ho krk. „Co je to ale proti těm, kteří seděli vpředu. Kdybych nastoupil do stejného vagónu jako obvykle, to bychom se spolu asi nebavili,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám