Hlavní obsah

U Anděla věří, že Nerudová neřekla poslední slovo

Kuřim

Zhruba třicet štamgastů, někteří s dětmi a psy, se v sobotu odpoledne sešlo v hospůdce U Anděla v Kuřimi na Brněnsku, aby společně sledovali, jak dopadly volby pro jejich sousedku Danuši Nerudovou. V malé místnosti, do níž se vešli jen s obtížemi, sledovali televizní zpravodajství hned na dvou televizích.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

V hospůdce U Anděla v Kuřimi na Brněnsku drželi Danuši Nerudové palce.

Článek

Nerudová se s nimi pozdravila v pátek večer, kdy volila ve vedlejší místnosti sloužící jako kulturní sál kuřimské místní části Podlesí.

„Já sem myslel, že budeme slavit, a ono je to na tryznu. Ach jo, mohli jsme mít Danuši, a místo toho vybíráme ze dvou komunistů. To jsme to zase dopadli,“ postěžoval si sousedům postarší muž při vstupu do hospůdky v narážce na postup Petra Pavla a Andreje Babiše. Záhy na stole vedle něj přistála sklenice piva.

„Zlo se jmenuje Babiš.“ Nerudová podpořila Pavla

Domácí

Než stačil upít, hned jej jeden z přátel uklidnil tím, že „Danuše určitě ještě neřekla poslední slovo, protože příště bude určitě kandidovat znovu, a to už pak fakt vyhraje“.

Nerudová, která byla s Babišem a Pavlem považována za jednoho z favoritů prezidentských voleb, skončila v prvním kole nakonec třetí, když získala necelých 14 procent hlasů. Volilo ji 777 tisíc lidí.

„No, doufali jsme, že postoupí do druhého kola. Je to škoda. Moc jsme jí drželi palce,“ řekl Právu majitel hospůdky Marek Sattler.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Fotky a plakátky Danuše Nerudové nescházely na žádném ze stolů.

Nerudovou podporoval od samotného počátku. S přáteli pro ni na Podlesí, kde bývalá rektorka brněnské Mendelovy univerzity žije s rodinou dlouhá léta, sháněl podpisy pro její kandidaturu. Pivo tu roznáší v mikině s nápisem Danuše.

Fotky a plakátky Nerudové po celou dobu voleb nescházely na žádném ze tří stolů v hospůdce. Určitě se prý zastaví, až půjde s manželem zase venčit psa. U Anděla s ní počítají.

Politolog Jan Kubáček: Druhé kolo bude o poslední emoci

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám