Hlavní obsah

Třikrát znásilněná, ale policii to nenahlásila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiadvacetiletá Petra z Brna byla znásilněna třikrát. Poprvé v 17 letech svým tehdejším přítelem, který ji donutil mít pohlavní styk, ačkoli mu řekla ne. Dva roky poté měla noční směnu v hotelovém baru, kde ji opilý ubytovaný host v nestřeženém okamžiku odtáhl do jídelního boxu. Ačkoli se bránila a křičela, znásilnil ji. Ani ne měsíc poté se na víkendové akci po večírku v noci probudila ve chvíli, kdy s ní měl její kamarád sex.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ani jednou to nenahlásila policii a taková reakce není neobvyklá. Nahlášení znásilnění dělá totiž obětem problémy.

O svých zkušenostech se bojí mluvit i se svým okolím, natož s policisty. Může to však pomoci zabránit pachateli ve zneužívání dalších žen.

Psychiatra Cimického prověřuje policie kvůli podezření ze znásilnění. O napadení mluví i známá moderátorka

Krimi

„Cítila jsem se zdrcená, zrazená, v šoku, protože dvě z těch znásilnění spáchali lidé, kterým jsem věřila. Dlouho mi trvalo pochopit, že jsem v těch dvou případech skutečně byla znásilněná,“ popsala Právu Petra, která následkem toho měla psychické problémy. Dokonce se pokusila dvakrát o sebevraždu.

Stud i pocit viny

Podle výzkumu Radana Šafaříka, publikovaném v knize Mužské právo, je v České republice ročně spácháno asi dvanáct tisíc znásilnění.

Na policii jich bylo podle statistik loni nahlášeno 639. To je jen pět procent. „Byla jsem si jistá, že by mi policisté neuvěřili jedno znásilnění, natož tři,“ sdělila Petra.

Dlouho jí totiž trvalo, než se svěřila svým blízkým, a sdělit své zkušenosti oficiálně úřadům ji děsilo.

„Pro oběť sexuálního násilí je těžké o své zkušenosti mluvit. Její první pocity jsou většinou strach, zda jí někdo uvěří, a vina, kterou pociťuje za to, že se na situaci nějak podílela. A taky stud,“ řekla Dana Pokorná.

Bývalý policista dostal za znásilnění vlastní matky sedm let. Za vraždu mu hrozí až 30

Krimi

Ta pracuje jako vedoucí terapeutických služeb organizace proFem specializující se na právní, psychologickou a sociální pomoc obětem domácího a sexuálního násilí.

Od ledna do srpna tohoto roku proFem poskytl své služby 103 obětem znásilnění.

„Záleží na způsobu činu. Pro ženy znásilněné zcela neznámým pachatelem je přijatelnější napadení policii nahlásit. V případě, že je násilníkem někdo blízký, je oznámení pro ženu mnohonásobně složitější a komplikovanější,“ vysvětlila Pokorná.

Policie: Nebojte se, pomůžeme vám

Oběti totiž mohou zažít tlak ze strany okolí, aby například svého otce, partnera či kamaráda nenahlásily a nedělaly mu tak problémy.

Podle vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia ČR Zuzany Pidrmanové je ale potřeba, aby oběti znásilnění ohlásily.

„Policie se jinak nemá jak o skutku znásilnění dozvědět a nemá možnost dopadnout pachatele. Jeho dopadení je základem, aby se zamezilo dalším podobným skutkům a uchránily se tím další oběti obdobného trestného činu,“ uvedla Pidrmanová.

Za znásilnění tří dcer dostal muž ze Sokolovska devět let

Krimi

Vedoucí oddělení prevence dodala, že policisté mají ve svých řadách vyškolené specialisty pro práci s oběťmi a mohou taktéž poskytnout odbornou psychologickou pomoc.

Oběti znásilnění totiž často trpí dlouhodobými psychickými potížemi, jako jsou úzkosti, poruchy spánku či neschopnost obnovení sexuálního života. V nejhorším případě si mohou i samy sáhnout na život, jako to udělala i Petra.

„Chtěla jsem tu psychickou bolest zastavit, neustále jsem myslela na ta tři znásilnění a neměla jsem sílu pokračovat,“ přiznala.

Po druhém neúspěšném pokusu uznala, že potřebuje odbornou pomoc v podobě psychoterapeutky, která jí pomohla se s traumatem vyrovnat, stejně jako změna životního stylu.

„Obětem také vždy doporučujeme obrátit se na další odbornou pomoc, která umožní lépe a rychleji se vyrovnat s prožitým traumatem,“ podotkla Pidrmanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám