Hlavní obsah

Psychiatra Cimického prověřuje policie kvůli podezření ze znásilnění. O napadení mluví i známá moderátorka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Známého českého psychiatra Jana Cimického začala prověřovat policie. Důvodem jsou podezření ze sexuálního násilí páchaného na ženách, jež zazněla v předešlých týdnech v médiích poté, kdy Hrad oznámil, že Cimický dostane státní vyznamenání. Lékař obvinění žen, které tvrdí, že je v minulosti coby lékař nutil k sexuálním praktikám, odmítá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Cimický

Článek

„Případ prověřujeme na základě informací médií,” sdělil v pondělí Novinkám mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Obvinění nejdřív vznesla předminulý týden 28. října, kdy se udělují státní vyznamenání, zpěvačka a herečka Jana Fabiánová, která na sociální síti uvedla, že ji lékař v minulosti sexuálně napadl.

Prohlašuji na svou čest: Jan Cimický mě sexuálně napadl za dveřmi své ordinace, když mi nebylo ještě ani 23 let.
Jana Fabiánová

„Prohlašuji na svou čest: Jan Cimický mě sexuálně napadl za dveřmi své ordinace, když mi nebylo ještě ani 23 let. Protestuji tímto veřejně proti ocenění Jana Cimického prezidentem České republiky. Podle mého názoru měl pan Cimický dávno odejít z veřejného prostoru a doufat, že jeho oběti budou i nadále mlčet. Fakt, že se rozhodl přijmout z rukou prezidenta medaili Za zásluhy, je pro mě poslední kapkou, kterou můj pohár mlčení definitivně přetekl. Sexuální predátor, který se desítky let schovává za lékařský titul, by neměl získat ocenění za zásluhy v naší zemi,” napsala v nyní již smazaném příspěvku, který citovala média.

Babiš: Měl by očistit své jméno

Také končící premiér Andrej Babiš (ANO) řekl Deníku N, že by měl Cimický před obdržením vyznamenání očistit své jméno. „Zprávy o doktoru Cimickém jsou šokující, zvlášť když jde o takto známou a uznávanou osobnost. Nejsem schopen posoudit jejich pravdivost, nicméně v této situaci si myslím, že by bylo rozumné od vyznamenání upustit. Pan doktor by měl nejprve očistit své jméno,“ sdělil Babiš.

Hrad podle serveru zatím na Babišovo vyjádření nereagoval. Ceremoniál k předávání vyznamenání byl z obvyklého 28. října odložen kvůli zdravotním potížím prezidenta na 1. ledna.

Přihlásilo se více žen

Média následně přinesla svědectví dalších žen, které hovořily o tom, že jsou Cimického oběťmi. Napadení popsala na svém Facebooku také moderátorka České televize Martina Hynková Vrbová, která s Cimickým před dvaceti lety pracovala na pořadu Co mám dělat, když.

„Navrhl mi, abych se za ním zastavila u něj v ordinaci. (...) Tentokrát jsem ale byla bez štábu, sama. Mudr. Cimický mě krátce po příchodu napadl. Povalil mě na sedačku, kde mě začal osahávat na prsou a líbat,” popisuje Hynková Vrbová s tím, že svědectvím chce podpořit další ženy, jejichž výpovědi o napadení Cimickým jsou veřejně bagatelizovány a zlehčovány. „Nebyla jsem pacientka, byla jsem jeho kolegyně, a stalo se mi to samé,” dodala.

Česká televize v neděli v pořadu 168 přinesla svědectví ženy, která byla v 80. letech rok léčena v Psychiatrické léčebně Bohnice, kde tehdy pracoval i Cimický. Podle ní se jí vyptával, zda je panna, kolik měla partnerů a zda je na starší muže. Posléze jí lékař dával injekce proti úzkosti a zval si ji do pracovny. Následně mělo dojít k různým sexuální praktikám včetně pohlavního styku. Žena se pak dvakrát pokusila o sebevraždu.

Sám Cimický, který se kromě psychiatrie věnuje psaní knih a Hrad ho vyznamenal za zásluhy, jakákoliv tvrzení o násilí již dříve odmítl.

Cimický dlouhá léta působil v Psychiatrické léčebně v Bohnicích, v letech 1981 až 1996 zde byl primářem socioterapeutického a rehabilitačního oddělení, připomněla ČTK. V roce 1996 otevřel centrum duševního zdraví Modrá laguna, kde působí dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám