Hlavní obsah

Tráva za 578 tisíc? Opavský zastupitel za ODS šíří dezinformace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký rozruch na sociálních sítích rozpoutal ve čtvrtek opoziční zastupitel města Opavy za ODS Dominik Janků. Sdílel fotografii z prezentace zdejší radnice s nově vybudovanou „zelenou střechou“ nad zdejším turistickým informačním centrem a doplnil ji textem o údajně předražené zakázce. Jeho příspěvek naplňuje hned několik znaků dezinformací, proti kterým chce právě ODS bojovat.

Foto: Město Opava

Trávník na střeše turistického informačního centra v Opavě.

Článek

„Na střeše Turistického informačního centra Opava byla dokončena další strategická investice města - tráva. Stálo to jen 578 tisíc korun. Jo, fakt si nedělám srandu,“ napsal na Facebooku i síti X (někdejším Twitteru).

„A protože podobných zakázek má město plný šuplík a musí si na to půjčovat, tak přichází s návrhem na zvýšení koeficientu daně z nemovitosti z 2,0 na 3,5. Můžu vás ubezpečit, že budu hlasovat proti,“ napsal několik dní před opavským zastupitelstvem, které má na programu změnu ve výběru daní.

Podle položkového rozpočtu, který mají Novinky k dispozici, byl projekt skutečně naceněn na 578 tisíc včetně daně z přidané hodnoty.

Když se opakovaná lež stává pravdou

Vztahy a sex

Tato částka však nezahrnuje „trávu“, ale především kompletní rekonstrukci střechy o rozměrech 83 čtverečních metrů, která byla v havarijním stavu a opravit se musela včetně hydroizolace a instalace pásu s teplomilnými rostlinami.

Skutečné náklady města: 64 tisíc

Projekt byl navíc financován z Norských fondů, které jsou určeny právě na aktivity související s ochranou před suchem ve městech. „Dotace činila 88 procent,“ informoval mluvčí radnice Martin Kůs.

Město tak ve finále za investici zaplatilo pouhých 64 tisíc včetně DPH, takže souvislost s nutností zvýšení místního koeficientu daně z nemovitosti, kterou politik naznačuje, pokulhává.

Dominik Janků však trvá na svém. „Stoprocentně jde o předraženou zakázku pro spřízněnou firmu. Není přece normální, aby se za kousek střechy vyhodilo skoro 600 tisíc,“ řekl Novinkám.

Na připomínku, že střecha se musela opravit tak jako tak a pokud by se realizovala jen konvenční oprava, zřejmě by přišla městskou pokladnu bez dotací na více peněz, řekl, že jde o spekulaci a žádný posudek, který by nacenil běžnou rekonstrukci střechy, neexistuje.

Na závěr do telefonu připustil, že ani neví, že 88 procent bylo hrazeno z Norských fondů. „Vím, že to šlo částečně z Norských fondů, možná to byla i větší část té částky, ale musel bych se podívat do materiálů,“ řekl.

Projektu zelené střechy na Turistickém informačním centru Opava předcházelo výběrové řízení, město oslovilo celkem 12 dodavatelů a nabídku na výměnu střešní hydroizolace s krytinou a následné osázení plochy suchomilnými rostlinami nakonec poslaly jen tři firmy, mezi kterými pak město vybralo vítěze.

Budování zelených střech na veřejných budovách je v poslední době běžnou praxí v řadě měst České republiky. Má řadu pozitivních aspektů, a to především v prevenci proti globálním změnám klimatu a oteplování.

Zeleň chrání budovu před slunečním horkem a tím ochlazuje její interiéry, lépe zachytává dešťovou vodu, kterou absorbuje, a tím ji neposílá do kanalizace a lépe pohlcuje poletující prach.

Zastupitel Opavy není jediným politikem, který v poslední době rozšiřuje lži.

Do šíření nepravd se zapojil i pražský zastupitel hnutí ANO Ondřej Prokop. Ten na sociálních sítích sdílel dezinformaci, že ministerstvo pro místní rozvoj chce nakoupit koberce v ceně 65 milionů korun. To ovšem není pravda. Na případ upozornily SeznamZprávy.

Firma z Opavska zpřísní dohled nad kamiony z Turecka. Kromě zboží vozí migranty

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám