Hlavní obsah

Když se opakovaná lež stává pravdou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přísloví „opakování je matka moudrosti“ slýcháme často v souvislosti s učením se něčeho nového. Opakování v případě učení ale nemusí být vždy výhodou. Pokud nám bude někdo neustále opakovat nějaké lživé tvrzení, snadno se utvrdíme v tom, že je to pravda. Neexistuje totiž spolehlivější způsob, jak přimět lidi, aby věřili lži, než jejím opakováním. Odborníci v této souvislosti hovoří o efektu iluzorní pravdy.

Foto: Profimedia.cz

Opakováním se nám lži dostávají do povědomí a mozek vůči nim začne být méně kritický.

Článek

Efekt iluzorní pravdy nám ukazuje, jak moc je zranitelný náš kognitivní systém. Lze s ním totiž velmi snadno manipulovat, a to velmi jednoduchým způsobem - opakováním. Pokud něco slyšíme vícekrát, zní nám to posléze povědomě, mozek tomu následně dává mnohem větší váhu než pravdě. Je to pro něj hospodárnější.

Z evolučního hlediska je totiž mozek primárně nastavený tak, aby vnímal informace jako pravdivé. Teprve později analyzuje a ověřuje jejich správnost. Ověřování informací je pro mozek přitom velmi zatěžující, proto je pro něj mnohem snazší vzít za fakt povědomé informace.

I díky tomuto můžeme přijmout jako pravdivé tvrzení i to, co se nám zpočátku jevilo jako naprosto nesmyslné. Mozek je totiž poněkud líný a snaží se šetřit energii, kdykoli to jde.

Nejčastější důvody, proč lidé druhým lžou

Vztahy a sex

Opakování znamená větší plynulost, což usnadňuje zpracování informací. Opakováním se nám lži dostávají do povědomí a mozek vůči nim začne být méně kritický. Přestane být ostražitý a začne přijímat informace, aniž by je důkladně prozkoumal, protože šetří práci.

Velice rádi tuto slabost našeho mozku využívají dezinformátoři a politici, kteří ji dokážou zneužívat při svých manipulacích. Navíc lži přijímáme snáz za pravdu v časové tísni. Čím rychleji mozek hledá řešení, tím snáze využije neúplné informace. Podlehnout dezinformacím v dnešní době tak není vůbec složité a stát se to může i vzdělaným lidem.

Podobně fungují i reklamy. Tím, že je v televizi slyšíte několikrát dokola, mozek jejich sdělení začíná přijímat jako fakt, a to bez ohledu, jaká je skutečná realita.

Jak včas poznat, že vám druhý lže

Vztahy a sex

Dvanáct známek toho, že s vámi někdo manipuluje

Vztahy a sex

Reklama

Výběr článků

Načítám