Hlavní obsah

Test repelentních náramků ukázal, že žádnou ochranu neposkytují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Repelentní náramky, které jsou nabízeny často za stovky korun jako ochrana před komáry, případně v některých případech i před klíšťaty, jsou zcela nefunkční. Konstatoval to Státní zdravotní ústav (SZÚ), který nechal čtyři běžně dostupné výrobky různých firem odborně otestovat.

Test repelentních náramkůVideo: Státní zdravotní ústav

 
Článek

„Některé výrobky slibují na obalech dokonce několikatýdenní ochranu proti poštípání, a to i při cestách do tropických oblastí. S ohledem na to, že námi testované čtyři různé výrobky naprosto žádnou ochranu neposkytly, ani po dobu jedné minuty od nasazení, může se jednat doslova o hazard se zdravím, pokud spotřebitel tvrzení na výrobku uvěří,“ varoval vedoucí Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci Martin Kulma.

SZÚ náramky otestoval na základě trpkých zkušeností uživatelů, kteří se na něj kvůli nim obraceli.

Některé z čtveřice náramků, které odborníci otestovali, slibovaly až osmitýdenní účinnost, a to nejen proti komárům i klíšťatům, ale třeba i proti blechám. Pro zvýšení ochrany při zvýšeném riziku expozice doporučují výrobci nasadit náramek nejen na ruku, ale též na nohu.

Foto: Státní zdravotní ústav

Ruka po údajné ochraně repelentním náramkem.

Jejich „účinnost“ doslova na vlastní kůži otestovala Zdeňka Leipnerová Galková.

„Osobně jsem si všechny testované náramky navlékla na ruku a tu vložila do testovací klece, kde máme k tomu účelu speciálně připravené testovací komáry. Je jich tam až kolem padesáti. Když to popíšu jednoduše, náramky jim byly úplně lhostejné. Do pár sekund jsem byla poštípaná a komáři sedali i na takzvané repelentní náramky,“ popsala.

S trochou nadsázky lze podle ní říci, že repelentní náramek neochrání proti otravnému hmyzu ani sám sebe, natož aby zamezil komárům útočit na celé tělo.

Když odborníci pro kontrolu použili na ruku klasický repelent, nesedali komáři na ruku ani po čtyřech hodinách od aplikace.

Výsledky svého šetření shrnul SZÚ tak, že jelikož testoval pouze čtyři náhodně vybrané repelentní náramky, nelze zjištění paušalizovat.

„Lze se ale domnívat, že pokud si navléknete na zápěstí čímkoli napuštěný náramek, těžko lze od něj očekávat ochranu celého těla proti hmyzu,“ konstatovali odborníci s tím, že stoprocentní ochranu nepředstavují ani repelenty a je dobré vzít si vhodný oděv, případně použít moskytiéru.

Foto: Státní zdravotní ústav

Testované výrobky

Proti klíšťové encefalitidě neexistuje lék. Komu pojišťovna proplácí očkování a jak fungují repelenty?

Neklepat

Reklama

Výběr článků

Načítám