Hlavní obsah

Švihlý pochod: V Brně měli rekord, poctu Monty Pythonům vzdala i Praha či Budějovice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Rekordní účast, více než tři sta lidí lidí vyrazilo v neděli na 11. pochod švihlé chůze Brnem. Fanoušci tak vzdali hold legendární britské komediální skupině Monty Python. Po několika letech se pochod konal také v Praze a poprvé i v Českých Budějovicích.

Švihlá chůze po vzoru skeče skupiny Monty Python v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Děti se svými rodiči, teenageři, ale i dámy a pánové již nemladí, z nichž někteří si možná ještě pamatovali doby, kdy vyjít na ulici bez klobouku znamenalo neomluvitelné faux pas, ti všichni vyrazili v neděli v několika českých městech na Švihlý pochod. V Brně má akce jedenáctiletou tradici, účastní se jí každoročně stovky lidí.

Jako na Tour de France

Krkolomné pohyby končetin kombinované s důstojným výrazem ve tváři by jindy možné kolemjdoucí vedly k tomu, aby na podivného chodce zavolali strážníky či záchranáře. Ne tak ale tuto sychravou neděli. Naopak, ctihodně oblečení chodci si vysloužili nejeden zdvižený palec a vyvolávali pobavené úsměvy na tvářích kolemjdoucích.

Satirický pochod mající za cíl upozornit na trable Ministerstva švihlé chůze organizuje s Danem Maškem už od svých studentských let Adam Jandora, jinak pracující jako řídící letového provozu. Loni po vynucené covidové pauze uspořádali v Brně jubilejní, desátý ročník.

Švihlá chůzeVideo: Petr Kozelka, Novinky

„Už jsem byl trochu na pochybách, jestli do toho jít, přece jen už dávno nejsme studenti. Ale pak jsme to z nostalgie udělali. No a u toho ta nostalgie jen zesílila, takže proto jsme se dnes sešli znovu,“ smál se Jandora na brněnském pochodu.

Když jdete špalírem lidí, připadáte si jako na nějakém závodě, třeba Tour de France
Adam Jandora

Sám přiznává, že od nadmíru odpovědné práce se odreagovává různými hloupostmi, mezi něž lze bez debat švihlou chůzi zařadit. „Ale je to příjemné, projít se takto Brnem. Navíc, když jdete špalírem lidí, připadáte si jako na nějakém závodě, třeba Tour de France,“ vyznal se Jandora.

Úřady původně akci řadily pod demonstrace, ale už před pár lety recesisty přesunuly do škatulky kulturní akce. „Když jsme to dělali poprvé, byla to vysloveně sranda. Sociální sítě teprve začínaly a bylo cool udělat něco takového. Později nám to ale začalo dávat větší smysl v tom, jak je to vtipné a neobvyklé. A navíc po těch letech s organizací už není taková práce,“ usmál se Jandora.

Mezi účastníky se v buřince a obleku neztratil devětašedesátiletý Josef Mojžíš, který se svěřil, že Monty Python je jeho krevní skupina. „V mládí jsme museli chodit na výročí Velké říjnové socialistické revoluce nebo na Prvního máje. A neradi. A teď si můžeme takhle dobrovolně zablbnout. Už se na to těším, pánové mi říkali, že zítra budu cítit všechny svaly. Netrénoval jsem, jen jsme si zablbli s vnučkami,“ popsal své pocity na startu.

Po pauze i v Praze a poprvé v Budějovicích

Po deseti letech se pochod vrátil také do Prahy. „Podstatou je uctít nekorektní britský humor. Věříme, že i přes tu nekorektnost nás nezakáží a brzy se tu zase sejdeme,“ okomentoval pražský pochod Josef Tesař, jeden z pořadatelů. „Důležité je znát onen skeč, který Monty Pythoni v roce 1970 zveřejnili, v něm je všechno,“ uzavřel.

Vůbec poprvé se letos pochodovalo v Českých Budějovicích. Akce proběhla také v Olomouci, Mladé Boleslavi a Kutné Hoře.

Scénka se švihlou chůzí pochází ze skeče skupiny Monty Python s názvem Ministerstvo švihlé chůze, která se vysílala v roce 1970. Byla součástí televizní komediální série Monty Pythonův létající cirkus.

Švihlá chůze prospívá zdraví, tvrdí vědci

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám