Hlavní obsah

Superluxusní auta na firmu. Státní kasu to stojí miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodeje superluxusních vozů v Česku jsou už druhým rokem rekordní. Drtivá většina kupujících si je přitom pořizuje na firmu, některé nejdražší značky si loni dokonce soukromě nekoupil nikdo. Základní daňová sazba u aut je 21 procent, takže těm, kdo nakupují na firmu, až pětinu z ceny na DPH vrací stát. Jedná se o milionové sumy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejdražší sériově vyráběné SUV světa Rolls-Royce Cullinam

Článek

„Při pořízení motorového vozidla je vždy kupní cena s daní z přidané hodnoty. Následně je plátce DPH oprávněn si uplatnit nárok na odpočet, pokud dané motorové vozidlo využívá k ekonomické činnosti,“ potvrdilo Právu daňově-poradenské oddělení PKF Apogeo Tax.

Například lamborghini si v tuzemsku za celý loňský rok koupilo 45 zákazníků. Všichni na firmu, ani jeden soukromě. Všichni tedy uplatnili milionové vratky od státu na DPH. Rolls-Royce si za minulý rok pořídilo 21 klientů, rovněž ani jeden soukromě.

„Segment ultra luxusních vozů zažívá růst. Letos naše zastoupení dodá desítky vozů,“ sdělila Právu manažerka Rolls-Royce Motor Cars Prague Eva Kadlec Dědochová. Prodejce číslo nesděluje. Manažerka nicméně potvrdila, že i letos je většina vozů registrována na firmu.

To, že Česko je pro značku zajímavým trhem, ukazuje už fakt, že není pravidlem, aby v každé zemi bylo zastoupení Rolls-Royce. Také vozů Bentley se u nás letos prodají desítky, stejně jako loni, kdy jich byly přes tři desítky.

Stojí ovšem jako rodinný domek, cenově se pohybují buď v rozmezí 5,5 až 6 milionů, nebo 9 až 10 milionů korun, potvrdil dealer Bentley, společnost Porsche Praha-Smíchov. Když si tedy podnikatel pořídí na firmu například bentley za deset milionů korun s tím, že s ním bude jezdit výhradně na firemní cesty, tak mu stát na DPH vyplatí 2,1 milionu korun.

Stellantis chce prodloužit život autům se spalovacími motory. Bude repasovat díly

AutoMoto

Na končící lexus je dlouhý pořadník

„Lidovější“ luxusní auto, v porovnání s bentley nebo rolls-roycem, je například lexus, u něhož průměrná cena činí 1,83 milionu Kč včetně DPH. Ikonický sporťák Lexus LC 500 V8, jehož výroba má být v dohledné době ukončena, pak stojí 3,5 milionu. Na jeho dodání nyní jen v ČR čeká padesát zákazníků, vůz je na rok dopředu vyprodán.

„Od začátku roku jsme již celkem za celou značku prodali 1111 vozidel. V roce 2020 to bylo za celý rok 407 vozů, loni 842 a letos míříme na metu 1400 vozů,“ sdělil Právu manažer Lexus ČR Jakub Květoň.

Lexus potvrdil, že 85 procent prodejů je realizováno na IČO s odpočtem DPH, zbylých 15 procent se týká fyzických osob. Nutno dodat, že vozy této značky bývají vidět i jako služební, firemní auta, stejně jako třeba Mercedes-Benz nebo Volvo.

Finanční úřad ovšem může vznést pochybnosti o využívání daného motorového vozidla k ekonomické činnosti. Nárok na odpočet se pak prověřuje pomocí kontrolních postupů, které umožňuje daňový řád.

„V případě neprokázání ze strany plátce nebude nárok na odpočet uznán. U vozidel vyšší hodnoty jsou správcem daně tyto kontrolní postupy pravidelně uplatňovány,“ řekli Právu experti z PKF Apogeo Tax. Jestliže podnikatel využívá superluxusní vůz výhradně pro firemní účely, může uplatnit vrácení plné výše DPH, tedy 21 procent. Pokud ale jezdí s autem i soukromě, pak musí pět let vést evidenci jízd, aby finanční úřad vratku snížil poměrně podle stanoveného koeficientu.

Jihlavský Bosch začne vyrábět i díly pro elektromobily, sériově od roku 2024

AutoMoto

Berňák může dostat i záznamy z kamer

Právo u Finančního úřadu ČR zjišťovalo, jak časté jsou kontroly a kolikrát úředníci zjistili nesrovnalosti a krátili vratky DPH.

„Finanční úřady samozřejmě v konkrétních případech ověřují splnění podmínek,“ sdělila redakci referentka tiskového oddělení Klára Řehlová a dodala, že „finanční správa požadovanou dílčí statistiku nevede“.

I krácení vratky nicméně podle jejích slov může být výsledkem kontrol. „A to i v rámci součinnosti s orgány činnými v trestním řízení,“ podotkla.

Podle daňových poradců je běžné, že finanční úřady u drahých aut koupených na firmu evidence jízd kontrolují. Letos v červenci Nejvyšší správní soud na pozadí jedné z kauz týkající se takové kontroly potvrdil, že Finanční správa může od policie dostat i kamerové záznamy ze silnic, aby pak porovnala tyto záznamy s tím, co provozovatel uvádí v evidenci jízd.

Středula: Odpočet by měl mít strop

Média také před lety informovala o kauze podnikatele z Ústecka, jenž si koupil Mercedes-Benz za 1,4 milionu korun a uplatnil odpočet DPH čtvrt milionu korun s tvrzením, že vůz pořídil výhradně pro účely podnikání. Jenže při kontrole se zjistilo, že kniha jízd začala týden předtím, než auto podle faktury vůbec zakoupil.

Pravidla pro odpočet
V případě, že je auto využíváno výlučně pro podnikání, lze uplatnit odpočet v plné výši. Pokud je vozidlo využíváno i jinak, lze uplatnit nárok na odpočet v poměrné výši.
Povinnost sledovat poměr využití vozidla je v rámci tzv. korekčního mechanismu (úpravy odpočtu DPH) stanovena na pět let a počíná běžet rokem, kdy auto bylo pořízeno.
Existence poměrného koeficientu podnikateli ukládá povinnost vést evidenci jízd, jestliže vratku DPH nárokuje.

Otázku milionových vratek na DPH v případě luxusních vozů otevřel nedávno odborářský předák a kandidát na prezidenta Josef Středula.

„Česko hledá zdroje na pomoc firmám, a tak se nabízí operace, která je běžná v zemích západního světa. Ať si klidně někdo koupí auto za osm milionů, ale nebude si snižovat základ daně o celou částku, nýbrž například o milion korun,“ řekl k tomu Právu.

„Nejde o žádnou závist ani o zamezení nakupování. Jde o to, aby se to nezneužívalo a narovnalo se podnikatelské prostředí. A zároveň aby se získaly dodatečné finanční prostředky na pomoc lidem a firmám,“ míní Středula. Upozornil přitom, že zaměstnanec si auto do nákladů dát nemůže, a to ještě bez DPH, i když mu vůz slouží pro dosažení příjmu.

Počet nových registrací v ČR
ZnačkaNa firmuSoukromě
Bentley312
Ferrari965

Reklama

Výběr článků

Načítám