Hlavní obsah

Stačila by prázdná židle. Politici komentují účast Rusů na oslavách v Normandii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestého června uplyne 80 let od chvíle, kdy se spojenci vylodili v Normandii, šlo o klíčovou událost druhé světové války. Na připomínce bude v Normandii prezident Petr Pavel. Francouzští organizátoři pozvali i zástupce Ruska, ne ovšem Vladimíra Putina. Například podle senátora Pavla Fischera by stačila pro Rusko židle, která by zůstala prázdná.

Foto: Pool, Reuters

Loňská připomínka výročí, francouzský prezident Emmanuel Macron a francouzský veterán z komanda Kieffer Leon Gautier

Článek

Akce se má zúčastnit český prezident Petr Pavel. „Na oslavy výročí vylodění v Normandii pozval prezidenta Pavla prezident Macron při své březnové návštěvě na Pražském hradě. Prezident Pavel toto pozvání přijal,“ uvedla hradní mluvčí Eva Hromádková.

Předpokládá se také účast amerického prezidenta Joea Bidena. Organizátorem je veřejná zájmová skupina Mission Libération, která od státu dostala za úkol navrhnout a uspořádat připomínkové akce k tomuto výročí.

Nad možnou ruskou účastí nicméně zvedají obočí čeští politici z koaličních i opozičních řad. „Pozvat Rusko je v tuto dobu velice zvláštní a nevím, co tím zástupci Francie sledují,“ uvedl poslanec hnutí ANO a stínový ministr zahraničí Jaroslav Bžoch.

Čína se začíná obracet k Rusku zády. Vzájemný obchod klesá

Ekonomika

„Pokud by to ale znamenalo, že se během těchto oslav podaří se zástupci Ruska zasednout za jednací stůl a jednat například o možnostech příměří nebo jiných variantách ohledně ruské agrese na Ukrajině, mohla by to být zajímavá příležitost,“ dodal Bžoch. Je to přitom právě francouzský prezident Emmanuel Macron, který opakovaně nevylučoval možné nasazení vojáků Francie na ukrajinském území.

Nad pozváním Rusů se pozastavuje i senátor Pavel Fischer. „Docela by přece stačilo, kdyby tam byla židle pro Rusko, ale zůstala prázdná. Za sebe bych předpokládal, že pozvou maximálně zástupce ruské ambasády, ale nikoli představitele státních institucí nebo ruské armády. To by byla hrubá chyba,“ vysvětlil Fischer. Zatím není jasné, kdo konkrétně bude Rusko zastupovat, podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova zatím nebyla jeho země oficiálně oslovena.

Rusové stáhli Černomořskou flotilu z Krymu. Před Ukrajinci už ji radši schovávají

Válka na Ukrajině

Vyjádřil se i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Historie se překreslovat nedá. Ne Rusko, ale Sovětský svaz se významně podílel na porážce nacistického Německa,“ řekl s tím, že pokud se organizátoři pro pozvání Rusů rozhodli, měli bychom to respektovat.

„Nemyslím si, že by to mělo vést k tomu, že budeme akci bojkotovat,“ popsal Vystrčil. „Pachuť způsobená tím, co dnes Rusko dělá, tam bude. To je zřejmé,“ dodal předseda Senátu.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová volila diplomatický tón. „V současné chvíli se k tomu nemohu vyjádřit, protože není známo, na jaké úrovni bude Rusko zastoupeno a zda půjde o úroveň politickou, či občanskou,“ popsala politička. S vyjádřením vyčkává i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Počkáme na to, až nám Francouzi sdělí jejich představu o scénáři akce,“ vysvětlil mluvčí resortu Daniel Drake.

Trump otáčí. Poprvé napřímo přiznal, že USA musí pomoci Ukrajině

Amerika

Sovětský svaz se vylodění nezúčastnil, podle organizátorů je nicméně třeba Rusko pozvat a připomenout „odhodlání a oběti sovětského lidu, stejně jako jeho příspěvek k vítězství v roce 1945“, jak v úterý uvedl web France24.

Kvůli invazi na Ukrajinu nebude pozván přímo ruský prezident Vladimír Putin, na kterého je navíc vydán zatykač Mezinárodním trestním soudem kvůli možným nezákonným deportacím ukrajinských dětí do Ruska. Země Evropské unie by tak byly povinny ho zatknout. Před deseti lety se Putin připomínky zúčastnil, i když se konala nedlouho po ruské anexi Krymu.

Moskva má tajný dokument: Budoucnost světa závisí na výsledku války na Ukrajině

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám