Hlavní obsah

Moskva má tajný dokument: Budoucnost světa závisí na výsledku války na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledek války na Ukrajině do značné míry určí obrysy budoucího světového řádu. Tvrdí to tajný dodatek k oficiální koncepci ruské zahraniční politiky, který od jedné z evropských zpravodajských služeb získal list The Washington Post. Moskva v dokumentu dále vyzývá k útočné informační kampani proti Západu s cílem podkopat jeho jednotu.

Foto: Gavriil Grigorov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Je důležité vytvořit mechanismus pro vyhledávání zranitelných míst jejich (západní – pozn. red.) vnější a vnitřní politiky s cílem vypracovat praktické kroky k oslabení protivníků Ruska,“ praví se v dodatku. „Musíme dále upravovat náš přístup ke vztahům s nepřátelskými státy,“ cituje The Washington Post z dokumentu. To vše ve jménu výsledku války na Ukrajině, kterou Rusko nazývá „speciální vojenskou operací“ a od níž se podle něj bude odvíjet příští světový řád.

Režim Vladimira Putina v dodatku také vzývá k opatřením ve „vojensko-politické, ekonomické a obchodní i informačně psychologické sféře“, která by byla zavedena proti takzvané koalici „nepřátelských zemí“, kam Kreml řadí prakticky všechny západní země, ale jako první tam zařadil Česko a vzápětí Spojené státy.

Foto: Alexei Alexandrov, ČTK/AP

Ruští vojáci ostřelují ukrajinské pozice z Doněcké oblasti. Ilustrační foto

Podle listu zmíněný dokument poprvé oficiálně potvrzuje dlouhodobé obavy západních představitelů, kteří už roky varují před ruskou hybridní válkou, která se projevuje mimo jiné snahou ovlivnit demokratické volby v některých státech EU i v USA a zároveň rozšířit v těchto zemích obavy a nejistotu.

Ruské ministerstvo zahraničí na dotaz listu uvedlo, že nekomentuje „existenci či neexistenci interních dokumentů“ ani postup prací na nich. „Jak jsme již několikrát na různých úrovních uvedli, můžeme potvrdit, že jsme naladěni rozhodně bojovat proti agresivním krokům kolektivního Západu v rámci hybridní války zahájené proti Rusku,“ dodalo.

Rusko hrozí Američanům potížemi ve světě

„Rusko může Američanům způsobit potíže v mnoha oblastech světa,“ řekl deníku přední ruský akademik, který je znám svými úzkými vazbami na špičky ruské diplomacie, ale přál si zůstat v anonymitě. „Jde o Blízký východ, severovýchodní Asii, Afriku, a dokonce i Latinskou Ameriku,“ vypočítal.

V Česku minulý měsíc kontrarozvědka BIS odhalila vlivovou síť, prostřednictvím které se Rusko snažilo ovlivnit červnové volby do Evropského parlamentu. Vláda Petra Fialy (ODS) následně zařadila na sankční seznam politika a podnikatele Viktora Medvedčuka, politika Arťoma Marčevského a společnost Voice of Europe.

V rozkrytí proruské sítě pomohla BIS i ukrajinská tajná služba

Stalo se

Již dříve vyšlo najevo, že se Rusko snaží oslabit západní pomoc Ukrajině tím, že podporuje krajně pravicové strany a politiky s protizápadními názory.

Podle časopisu Foreign Policy existuje podezření, že se Kreml snažil také ovlivnit letošní prezidentské volby na Slovensku. Zvítězil v nich nakonec kandidát vládní strany Hlas Peter Pellegrini.

Napjatou situaci na Ukrajině nyní rovněž umocňuje fakt, že americký Kongres stále neschválil další balíček pomoci Kyjevu, který blokují republikáni. O pomoci by se mělo hlasovat tento týden, zatím ale není jasné, jak bude konkrétně vypadat.

Jsem mírně optimistický, řekl Fiala o schválení podpory Ukrajině po jednání v Kongresu

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám