Hlavní obsah

Sport místo prášků. Předepisovat by ho mohli lékaři jako léčbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sportovní aktivity by se mohly stát běžnou součástí léčby. Zejména u pacientů s obezitou, cukrovkou nebo třeba vysokým tlakem. Navrhují to odborníci na sport a tělovýchovu. Záměr podporuje i ministerstvo zdravotnictví, které chce ty, kteří se o sebe starají, zvýhodnit i při shánění rehabilitace nebo třeba fyzioterapeuta.

Foto: Novinky

Fyzioterapeut cvičí s lidmi trpícími bolestmi zad. Ilustrační foto.

Článek

Lékař by předepsal pacientovi pravidelný pohyb, například ve formě cvičení nebo běhu.

„Dovedu si představit, že máte nadváhu, cukrovku a je potřeba, abyste zhubla a tělovýchovný lékař nebo rehabilitační lékař řekne, že je v tomto případě adekvátní, abyste absolvovala 10, 15 hodin ve fitness centru. Řekne, že cvičení musí být takové a takové, zaměřené na to a to,“ přiblížil ministr Vlastimil Válek (TOP 09) Novinkám s tím, že by fitness trenér musel splnit přísné podmínky.

„Hledáme cestu, jak to dostat do systému, aby to bylo indikováno odborníkem a mohl to předepisovat například praktik,“ uvedl ministr. Zahrnuto by to mohlo být v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou chce předložit příští rok. „Umím si představit, že to bude nabízeno třeba dětem, které mají nadváhu,“ dodal Válek.

Podle Ondřeje Šebka, šéfa Národní sportovní agentury, se o zařazení sportovních aktivit do léčby široce diskutuje. Zatím podle něj není připravená ani změna zákona.

Selhání srdce v těhotenství? Stále častější problém, o kterém se příliš neví

Děti

Připravovaná novela má zavést i systém bonusů pro ty, kteří se o sebe starají a chodí na preventivní prohlídky. Za to by mu pojišťovna mohla domluvit například termín a místo pro rehabilitaci, pokud by ji potřeboval. Aktuálně jsou rehabilitace i fyzioterapie obtížně k sehnání. Díky bonusu, by měl člověk jistotu, že se brzy k někomu dostane.

Předseda Správní rady VZP Tom Philipp (KDU-ČSL) upozornil, že ačkoliv se doba dožití prodlužuje, ženy žijí v nemoci asi 20 let svého života, muži stráví asi 15 let života v nemoci.

„Můžeme si za to částečně sami. Jsme jedničky v kouření, v pití alkoholu a jsme na chvostu v pohybových aktivitách,“ řekl.

Anketa

Kolik času denně věnujete pohybu?
Více než hodinu
46,5 %
Půl hodiny až hodinu
26,2 %
Méně než půl hodiny
27,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1134 čtenářů.

Málokteré z dětí se podle něj denně hýbe aspoň 60 minut. Stále častěji se děti naopak potýkají s nadváhou, obezitou i vysokým tlakem. Pomohlo by podle Philippa, kdyby se v čekárnách u specialistů objevily plakáty, na kterých by bylo popsáno, jak a kdo se má hýbat.

Vojtova metoda pomáhá kojencům a rozhýbe i dospělé

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám