Hlavní obsah

Selhání srdce v těhotenství? Stále častější problém, o kterém se příliš neví

Aktualizováno

Srdeční selhání patří mezi nejčastější kardiovaskulární komplikace, se kterou se nastávající matky setkávají. Podle odborníků za tím stojí vyšší věk rodiček, častější vícečetná těhotenství spojená s umělým oplodněním, civilizační onemocnění jako cukrovka, vysoký krevní tlak či obezita, ale také tzv. peripartální kardiomyopatie, vzácné onemocnění charakterizované srdečním selháním.

Foto: Profimedia.cz

Během těhotenství musí srdce zvládat větší zátěž.

Článek

Těhotenství s sebou nese větší zátěž pro celý organismus, včetně srdce. „Jedná se zejména o vyšší hemodynamickou zátěž. To znamená, že srdce musí přečerpávat větší objem krve, protože v době těhotenství se její množství zvýší. Proto může v tomto období dojít k odhalení srdeční choroby, která se do té doby vůbec nijak klinicky neprojevovala,“ vysvětluje profesor Jan Krejčí, přednosta I. interní kardioangiologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Nebezpečné srdeční onemocnění

Jednou z nejnebezpečnějších srdečních komplikací v době těhotenství nebo těsně po porodu je tzv. peripartální kardiomyopatie. Objevuje se až na konci těhotenství, a to často u žen, které do té doby žádné potíže se srdcem neměly. Vede přitom k těžkému srdečnímu selhání – tedy stavu, kdy srdce není schopné přečerpávat potřebné množství krve do všech částí těla.

Co na problém může upozornit?

  • oteklé kotníky
  • dušnost
  • častá únava
  • náhlé přibírání hmotnosti

Všechny tyto příznaky ovšem v menší či větší míře provází většinu těhotných. Proto je obtížné nemoc odhalit.

Lékaři dnes umí udržet těhotenství i několik týdnů po odtoku plodové vody

Děti

„Alarmující by pro ženy mělo být, pokud se jim hůř dýchá a jsou unavené při minimální námaze, nebo dokonce v klidovém režimu,“ upozorňuje Krejčí.

Nemoc pomohou rozeznat krevní testy a ultrazvukové vyšetření srdce, které však nejsou součástí běžných těhotenských vyšetření. Při problémech v těhotenství obvykle ženy jako prvního kontaktují gynekologa, který by v případě podezření na srdeční onemocnění měl provést laboratorní vyšetření na stanovení hladin tzv. natriuretických peptidů a při jejich zvýšení doporučit kardiologické vyšetření.

Jeho klíčovou součástí je echokardiografické vyšetření, podle něhož kardiolog stanoví závažnost postižení a navrhne vhodnou léčbu.

„V těhotenství jsou naše možnosti léčby velmi omezené. Existují podrobné medicínské postupy pro konkrétní stupeň srdečního postižení, v nejtěžších případech s ohrožením života matky je nutné dokonce přerušit graviditu bez ohledu na stáří plodu, v řadě případů je nutný porod císařským řezem. Dobrou zprávou je, že po porodu a následném zavedení komplexní medikace je velká šance, že se stav srdce výrazně zlepší,“ doplňuje Krejčí.

Nemoci srdce nemusí být překážkou v plánování rodiny

Dnešní medicína umožňuje otěhotnět a donosit zdravé dítě i ženám, které mají nějaké srdeční onemocnění. Podle lékařů je však potřeba takové těhotenství plánovat a upravit kvůli němu léčbu.

„Setkáváme se s tím, že některé těhotné trpí vrozenou srdeční vadou, dědičnou chorobou srdečního svalu nebo mají vyšší tlak. V takových případech je důležitá úzká spolupráce ošetřujícího gynekologa a kardiologa. Tyto případy jsou dnes častější především kvůli vyššímu věku rodiček,“ upozorňuje profesor Aleš Linhart, předseda České kardiologické společnosti.

Zdravé děti porodily dokonce ženy po transplantaci srdce. „Vím minimálně o čtyřech českých ženách po transplantaci srdce, které se nenechaly přesvědčit, aby pro mateřství zvolily jinou cestu než vlastní těhotenství, a nakonec porodily zdravé dítě. Těmto ženám těhotenství kvůli řadě rizik nedoporučujeme, pokud však naše doporučení nepřijmou, je u nich před otěhotněním nezbytné upravit imunosupresivní léčbu, kterou ovšem kvůli riziku odhojení srdečního štěpu nelze zcela vysadit,“ uzavírá Krejčí.

Pět mýtů o cvičení během těhotenství

Zdraví

Těhotné by se měly nechat testovat na žloutenku typu C, doporučují odborníci

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám