Hlavní obsah

Spor o členství v Sociální demokracii znovu projedná justice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sporem Sociální demokracie a Richarda Bednaříka o samotné členství v partaji se musí znovu zabývat Nejvyšší soud. Plyne to z rozhodnutí Ústavního soudu, který podpořil stížnost politické strany. Nejvyšší soud by měl podle verdiktu posoudit míru zasahování státu do vnitřních záležitostí politických stran.

Foto: Právo

Předseda Sociální demokracie Michal Šmarda.

Článek

Předsednictvo tehdejší České strany sociálně demokratické, nyní už jen Sociální demokracie, v roce 2019 zrušilo více než polovinu ostravských organizací s odkazem na špatný výsledek ve volbách a podezřením na tzv. černé duše.

Členové zrušených organizací mohli požádat o členství jinde, Bednařík žádal o to v Hrabůvce, ovšem marně. Rozhodnutí členské schůze v Hrabůvce totiž zneplatnily pražské soudy, strana pak podávala neúspěšné dovolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: archiv, Právo

Richard Bednařík

„Ústavní soud po posouzení obsahu dovolání dospěl k závěru, že stěžovatelka vymezila právní otázku, na níž rozhodnutí odvolacího soudu závisí – a to otázku míry zasahování státu do vnitřních záležitostí politických stran,“ konstatoval v odůvodnění soudce zpravodaj Jan Wintr.

„Tato otázka se přitom dotýká ochrany základních práv a svobod, konkrétně práva na sdružování v politických stranách,“ dodal Wintr, pro něhož to bylo první veřejné vyhlášení po nástupu do funkce ústavního soudce.

Očima Saši Mitrofanova: Socdemácké nové šaty

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám