Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Socdemácké nové šaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tolik času a energie věnovala přizvaná marketingová firma a vedení bývalé ČSSD vymýšlení nového loga a jiných barviček, a ihned po prezentaci na víkendovém sjezdu se ozvali posměváčkové. Prý to je gilotina.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ta nepřejícnost! Podívejte se sami. Copak to opravdu připomíná popravčí nástroj dr. Guillotina?

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda SOCDEM Michal Šmarda před novým logem strany

Hm. Je to jako v proslulém podobenství, kdy stařec na dotaz mladíka, jak dosáhl myšlenkové dokonalosti, řekl, že coby první krok k této metě si musí zakázat, aby myslel na bílou opici. Od té doby mladík samozřejmě na nic jiného myslet nedokázal. Kdo viděl nové logo socdem a neslyšel nebo nečetl, že připomíná gilotinu, byl zachráněn. Ostatní to mají marné. Přesto zkusme nemyslet na gilotinu a věnovat se obsahu sjezdu, na kterém se nové logo vylouplo.

Co po tomto shromáždění sociálních demokratů, které část delegátů, která zvítězila a zvolila staronového předsedu a prvního místopředsedu, s chutí nazývala přelomovým, o údajně nové socdem víme?

Předsedou je stále Michal Šmarda. On je to hodný člověk, bezesporu, proto když na sjezdu křičel ochraptělým hlasem, jak nesnáší ODS a oligarchy, nezněl příliš důvěryhodně. Stačilo si vyvolat vzpomínku, jak dlouho zůstával ve hře manipulátora a přítele ODS na Pražském hradě (Miloše Zemana) a oligarchy v čele vlády (Andreje Babiše) v době, kdy se rozhodovalo – o něm bez něho –, jestli bude ministrem kultury v Babišově kabinetu.

Rezolutní postoj, že ze sebe nenechá dělat fackovacího panáka papalášů, zjevně nebyl v jeho naturelu. A s tehdejším tragikomickým šéfem ČSSD Janem Hamáčkem táhl Šmarda v této věci spolu až do chvíle, kdy Zeman a Babiš otevřeně řekli, že na něj coby případného ministra zvysoka kašlou.

Možná bude i Michal Šmarda teď jiný, lepší. Uvidíme. Nebylo ale jasné, o čem má jeho nová podoba voliče přesvědčovat a ke komu má vlastně promlouvat. Hlasitých výkřiků o tom, že socdem zařídí lepší Česko pro všechny, bylo na sjezdu dost a už jejich samotný obsah působí jako pohádka. Neexistuje a nikdy nebude existovat země, kde by bylo dobře všem. Vždycky je někdo výš a jiný níže.

Je sice pravda, že jeden z delegátů vyzval socdem k vybudování rovnostářské společnosti v Česku. Ale jak takové pokusy končívají? Někdo je zase výš a někdo níže, jen to není podle schopností, leč podle stranické příslušnosti.

Socdem však má možnost ukázat nové šaty. Třeba je uvidí i někdo jiný kromě členů. Ale zatím nelze než souhlasit s TMBK.

Reklama

Související články

ČSSD mění jméno i logo

Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) je odhodlaná vrátit se do vrcholné politiky a oprostit se od chyb z minulosti. I proto strana na svém sobotním...

Šmarda: Ve Sněmovně není schopná opozice

Ve Sněmovně chybí kompetentní opozice, která by dokázala zabránit špatným krokům vlády, řekl pro Právo šéf ČSSD Michal Šmarda. Soc. dem. by rozpočet hojila...

Výběr článků

Načítám