Hlavní obsah

Robert Fremr ústavním soudcem nebude, nominace se sám vzdal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soudce Robert Fremr v pondělí na mimořádně svolané tiskové konferenci oznámil, že se vzdává nominace na post ústavního soudce. Ohledně Fremrova působení v justici před listopadem 1989 se v posledních týdnech objevily nové informace, které ukázaly, že coby soudce rozhodoval nejen v trestních věcech, ale i v kauzách konvenujících tehdejšímu režimu. Prezident Petr Pavel jeho krok ocenil.

Živě: Briefing Roberta Fremra k aktuální situaci v souvislosti s jeho nominací na ústavního soudceVideo: ČTK

 
Článek

Fremr uvedl, že prezident jeho rozhodnutí akceptoval. Nechtěl ale dále vystavovat tlaku svou rodinu. „Nepovažuji to za doznání, převážil tlak, který již byl neúnosný,“ uvedl Fremr ke svému rozhodnutí.

„Nemyslím, že by to pana prezidenta překvapilo. Řekl mi, že by akceptoval jakýkoliv přístup k té věci,“ dodal s tím, že prezidenta seznámil se svým rozhodnutím v pondělí.

„Musím přiznat, že nedůvěru části společnosti vůči předlistopadovému působení v justici jsem eliminovat nedokázal,“ uvedl s tím, že nechce, aby byl poškozen Ústavní soud.

Fremr je místopředsedou Vrchního soudu v Praze a zkušeným trestním soudcem se zkušeností z Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu. Prezident Petr Pavel, který jeho nominaci předložil Senátu, již dříve avizoval, že Fremrovo jmenování ústavním soudcem ve světle nových zjištění zváží, a vyžádal si další informace.

Nedlouho před rozhodováním senátorů o Fremrově nominaci vyšlo najevo, že v roce 1988 rozhodoval v kauze Olšanské hřbitovy, v níž byla trojice mladíků obžalována z více než stovky trestných činů, přitom byl případ zmanipulován ze strany Státní bezpečnosti (StB).

Dokument ČST zachytil Fremra při vynášení rozsudku ve zmanipulovaném procesu

Domácí

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) minulý týden uvedl, že Fremr v letech 1983 až 1985 odsoudil několik desítek lidí za emigraci z tehdejšího Československa, což bylo před listopadem 1989 trestným činem, a všichni tito odsouzení byli následně rehabilitováni.

O víkendu server Echo24 informoval o případu dělníka, jehož Fremr v roce 1985 odsoudil za hanobení republiky. I v tomto případu se objevilo podezření z manipulace.

Soudce dodal, že před listopadem 1989 soudil zhruba 1000 případů, a míní, že se ještě mohou objevit další, které budou podobné tomuto.

„Je to perspektiva, která vychází z kontextu 80. let, z dnešní perspektivy se ty případy vysvětlit nedají,“ uvedl s tím vstupoval do nominačního procesu s tím, že za ním „nic špatného není“. Jako svůj handicap vnímal pouze členství v KSČ.

Fremr měl poslat do vězení dělníka za hanobení republiky

Domácí

K možné rezignaci členů prezidentova poradního panelu uvedl, že to vůči nim bylo nespravedlivé. „Oni ty klíčové informace neměli,“ dodal Fremr.

Dopady na další působení na Vrchním soudu Fremr neočekává.

Pavel krok ocenil

Prezident Pavel v pondělí odpoledne na Twitteru uvedl, že Fremrovo rozhodnutí respektuje.

„Oba Ústavní soud považujeme za hlavní pojistku ochrany lidských práv a ústavnosti naší země. To potvrzuje i skutečnost, že naši občané ho dlouhodobě považují za nejdůvěryhodnější ústavní instituci. Oceňuji proto, že se Robert Fremr snaží v očích veřejnosti předejít jakýmkoli pochybám o hodnověrnosti či morální integritě soudců Ústavního soudu,“ napsal prezident na Twitter.

Fremr ho prý o svém rozhodnutí předem informoval a Pavel to přijal. Zároveň ale zdůraznil, že Fremra stále považuje za „odborníka s nepopiratelnou profesní pověstí, jenž je uznáván v mezinárodním prostředí, a za jednoho z nejkvalitnějších trestních soudců v naší zemi“.

Na dotaz Novinek, koho Pavel navrhne na Ústavní soud místo Fremra, zatím prezidentův tým nereagoval.

Prezidentův konzultační panel kvůli Fremrovi nabídl rezignaci

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám