Hlavní obsah

Fremr zvažuje, že se vzdá kandidatury na soudce ÚS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kandidát na ústavního soudce Robert Fremr zvažuje, zda se nevzdá kandidatury. Řekl to v České televizi. Dodal, že ambice stát se ústavním soudce v současné situaci ustoupila do pozadí, chce hlavně vysvětlit nastalou situaci. V ní čelí nařčení, že za minulého režimu odsoudil lidi za emigraci a že se podílel na případu zrežírovaném StB.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kandidát na ústavního soudce Robert Fremr

Článek

Fremr chce s rozhodnutím počkat na výsledky prověrky, kterou zadal prezident Petr Pavel. Ten jmenování Fremra zatím odložil. To on sám přivítal.

„Kdybych, a zvažuji stále tuto alternativu, rezignoval nyní, tak mám velkou obavu, že by to mohlo být doznání. A některá ta obvinění jsou opravdu ošklivá,“ řekl Fremr.

Podle něj jsou obvinění „opravdu závažná“ a „z větší části nepodložená,“ uvedl Fremr.

„Upřímně řečeno, pro mě dnes v této chvíli nejsou primární ty ambice stát se ústavním soudcem, ale vypořádat se nějakým uspokojivým způsobem s těmi obviněními, která proti mně kritici vznášejí. Ta otázka, jestli se stanu, nebo nestanu ústavním soudcem pro mě v tuto chvíli ustupuje do pozadí,“ vysvětlil v rozhovoru pro Českou televizi.

Baxa: Debata o roli soudců před rokem 1989 je cenná, ale přichází pozdě

Domácí

Podle informací Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Fremr v letech 1983 až 1985 odsoudil za emigraci 172 lidí.

Fremr v rozhovoru uvedl příklady, že se za minulého režimu soudily věci, které jsou nyní naprosto legální, například příživnictví, tedy trestání lidí za to, že nejsou v zaměstnaneckém poměru. Vzpomenul i trestný čin spekulace, nákupu věcí za účelem jejich dalšího prodeje se ziskem. „To je věc dnes naprosto legální,“ řekl.

Řekl také, že případy se soudcům přidělovaly například podle písmen, na něž začínalo jméno obžalovaného, a „nešlo ovlivnit, jestli je to opuštění republiky, nebo krádež“.

Kauza Olšanských hřbitovů

O kauze Olšanských hřbitovů řekl, že šlo určitě o politickou kauzu. V případu šlo o poničení náhrobků trojicí mladíků. Fremr odsoudil i Alexandra Etreta, jehož doznání si vynutila při výslechu StB. Ten na hřbitovech přitom vůbec nebyl. U přelíčení pak říkal, že přiznání bylo vynuceno, soudce na to ale nedbal. Nyní Fremr tvrdí, že nevěděl, že proces byl zrežírovaný StB.

Případ režírovala StB

Obžaloba vinila trojici mladíků z více než stovky trestných činů, z nichž nejzávažnější bylo záškodnictví. Skupince vyčítala vedle poškození pomníčků na Olšanech také shození kanálového poklopu z Nuselského mostu a položení betonového pražce na železniční trať. Podle Hlídacího psa označila StB za vůdce skupiny po vynuceném přiznání devatenáctiletého Alexandra Ereta, jehož otec byl německé národnosti a odjel na Západ. Na základě Eretovy výpovědi byla odsouzena i chlapcova matka, a to v souvislosti s tím, že mladík se pod nátlakem doznal i ke zneužívání mladší sestry. (zr, ČTK)

Reklama

Výběr článků

Načítám