Hlavní obsah

Dokument ČST zachytil Fremra při vynášení rozsudku ve zmanipulovaném procesu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nominant na ústavního soudce Robert Fremr figuruje v propagandistickém dokumentu, který tehdejší Československá televize natočila o kauze Olšany. Při té Fremr v roce 1988 ve zmanipulovaném procesu odsoudil tři mladíky za poškození hrobu sovětských vojáků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kandidáti na ústavní soudce, které Senát ve středu 2. srpna 2023 schválil, vystoupili po hlasování před novináři. Na snímku Robert Fremr

Článek

Zmíněná část dokumentu se objevila na YouTube. Na téměř čtrnáctiminutovém záznamu je k vidění nejen pozadí případu, ale také samotný rozsudek, který vynáší právě Fremr. Na dokument jako první upozornil server Echo24.cz. Podle názvu účtu dokument na platformu pravděpodobně nahrál spisovatel Petr Pazdera Payne, jeden z kritiků Fremrovy nominace.

Fremr odsoudil mladíky v procesu, který zmanipulovala komunistická tajná policie (StB). Jako „ideového vůdce“ skupiny odsoudil Fremr i Alexandra Ereta, na němž přiznání vynutila StB. Ten přitom na hřbitově vůbec nebyl, což u soudu zmínil s odkazem na vynucené přiznání.

Fremr nedávno řekl, že o zapojení StB do kauzy nevěděl a je to pro něj novinka. Na ústavního soudce Fremra navrhl prezident Petr Pavel a Senát jej minulý týden v tajném hlasování schválil. V pondělí při návštěvě Brna však Pavel uvedl, že si jmenování Fremra ještě rozmyslí, protože chce informace kolem nominanta prověřit a konzultovat s odborníky.

Působení Fremra v rámci komunistické justice mezi lety 1982 a 1989 prověří Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR).

Fremr také čelí kritice, že v 80. letech vynášel rozsudky nad emigranty. Československé soudy v 80. letech podle paragrafu o nedovoleném opuštění republiky podle historiků odsuzovaly fakticky každého emigranta, kterého evidovalo ministerstvo vnitra. Například v roce 1985 zaznamenalo vnitro 5226 nových emigrantů a počet odsouzených byl rovněž 5226.

Očividně zaskočený šéf ÚS Baxa: Nevzpomínám si, že bych soudil emigranty, snad jeden případ

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám