Hlavní obsah

Prezidentův konzultační panel kvůli Fremrovi nabídl rezignaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentu Petru Pavlovi nabídl jeho konzultační panel určený pro výběr kandidátů na ústavní soudce rezignaci. A to kvůli tomu, že doporučil na ústavního soudce Roberta Fremra, informoval Český rozhlas Radiožurnál. Hlava státu rezignaci zatím ale neměla přijmout. Fremr se v pondělí odpoledne nakonec své nominace na soudce Ústavního soudu vzdal.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Prezident Petr Pavel

Článek

Členové konzultačního panelu podle soudkyně Ivany Janů při doporučení místopředsedy pražského vrchního soudu Fremra nevěděli o kauze Olšanské hřbitovy, za kterou je kritizován.

„A je nutné říct, že to rozhodnutí o jmenování je vlastně klíčové, poněvadž na tom závisí spravedlnost v této zemi, ale také důvěra veřejnosti v právní stát,“ řekla Rozhlasu Janů s tím, že prezident rezignaci zatím nepřijal.

Podle Fremra by byla rezignace kvůli němu nespravedlivá vůči panelu. „Okolnosti neznali. Co se týká informací ohledně kauzy Olšanské hřbitovy, tak nikdo v nich ani dříve neshledal žádný problém. Vstupoval jsem do procesu hodnocení s tím, že za mnou nic není. Rozhodně to nemohl tušit ani ten panel,“ bránil členy panelu v pondělí odpoledne.

Na tiskové konferenci zároveň oznámil, že se nominace na soudce Ústavního soudce vzdává.

Robert Fremr ústavním soudcem nebude, nominace se sám vzdal

Domácí

Nominaci Fremra schválil Senát začátkem srpna. Pavel jej měl do funkce jmenovat minulý týden, nakonec ale v souvislosti s informacemi o případu odložil jmenování do doby, než prověří informace historiků o jeho rozhodování v trestních kauzách za minulého režimu.

V kauze Olšanské hřbitovy z roku 1988 Fremr rozhodoval o trestných činech tří mladíků. Obžaloba je tehdy vinila z více než stovky trestných činů, z nichž nejzávažnější bylo záškodnictví.

Fremr připustil, že případ zmanipulovala komunistická tajná policie (StB). Uvedl ale, že se to z jejích svazků dozvěděl teprve nedávno. Zároveň odmítl tvrzení, že byl za komunistické éry prorežimním soudcem.

Pavel na jaře informoval, že obešle 23 institucí, aby mu předložily jména kandidátů na nové ústavní soudce, a návrhy následně bude posuzovat sedmičlenný konzultační panel, který vede ústavní právník Jan Kysela.

KOMENTÁŘ: Komunističtí kostlivci ve skříni – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám