Hlavní obsah

Souček si v čele České televize oproti Dvořákovi polepší o 47 000 korun měsíčně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový generální ředitel České televize (ČT) Jan Souček bude pobírat měsíční mzdu 289 000 korun, což je o 47 000 korun více, než dostával jeho předchůdce Petr Dvořák. Ujednání o mzdě je součástí smlouvy s novým šéfem ČT, kterou ve středu schválila Rada ČT.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zvolený generální ředitel Jan Souček

Článek

Výši mzdy rada podle předsedy Karla Nováka stanovila jako šestinásobek průměrné mzdy v České televizi, která byla v srpnu 48 000 korun. Dvořák před šesti lety dostal mzdu 242 000 korun, což byl 6,8 násobek tehdejší průměrné mzdy ve firmě.

Součástí smlouvy se Součkem je rovněž roční bonus odpovídající desetinásobku měsíčního platu. Kritérii pro přiznání bonusu budou komunikace s radou, hospodaření ČT a plnění rozpočtu, úroveň TV vysílání, manažerské výsledky a dodržování právních norem a plánů.

Souček se ujme funkce na šestileté období na začátku října. Ve středu spolu s Dvořákem radu informovali o postupu předávání agendy. Mělo by být dokončeno do konce září, kdy po 12 letech skončí Dvořák ve funkci.

Komerční televize se bouří proti plánu na zvýšení koncesionářských poplatků

Domácí

ČT letos hospodaří s rozpočtem 7,4 miliardy korun. Její hospodaření by do budoucna mohlo zlepšit navýšení koncesionářského poplatku. Návrh takzvané velké mediální novely, na kterém se shodli zástupci vládní koalice, počítá s navýšením o 25 korun na 160 korun měsíčně od začátku roku 2025. Proti navýšení koncesionářských poplatků se vymezují komerční stanice, které se bojí pokřivení reklamního trhu.

Souček s mediální novelou spojuje další rozvoj ČT. „Reálná hodnota výnosu televizních poplatků radikálně padá, a pokud bychom tedy měli dodržet dlouhodobé plány, tak by to v příštím roce znamenalo výrazné omezení výroby pořadů. Museli bychom také výrazně propouštět,“ uvedl k jejímu možnému nepřijetí.

Coby generální ředitel by Souček rád navázal užší spolupráci s Českým rozhlasem a ČTK, rád by také posílil roli streamovací platformy iVysílání a chtěl by více akcentovat zahraniční tvorbu.

Souček: Rok 2024 nebude pro ČT jednoduchý. Ve hře je propouštění

Podcasty a pořady

Reklama

Výběr článků

Načítám