Hlavní obsah

Komerční televize se bouří proti plánu na zvýšení koncesionářských poplatků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánované zvýšení koncesionářských poplatků, které před nedávnem představil ministr kultury Martin Baxa (ODS), je trnem v oku Asociaci komerčních televizí (AKTV), která sdružuje skupiny Nova, Prima a stanici Óčko. AKTV vadí, že s nimi nebyly novely týkající se médií veřejné služby projednány, a tvrdí, že pokud by došlo k navrženému zvýšení koncesionářských poplatků, mělo by to „destrukční vliv na rovnováhu českého mediálního prostředí“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo České televize na Kavčích horách.

Článek

Baxa návrh počítající s navýšením koncesionářských poplatků představil v rámci velké mediální novely zákona o České televizi, Českém rozhlasu a zákona o rozhlasových a televizních poplatcích.

V případě České televize by měl měsíční poplatek stoupnout ze 135 na 160 korun a v případě Českého rozhlasu ze 45 na 55 korun.

Rozšířit by se měl i okruh poplatníků. Nově by se platilo i za další zařízení, přičemž platba by zůstala na úrovni domácnosti bez ohledu na počet zařízení.

Koncesionářské poplatky mají vzrůst o 35 korun, má být i více plátců

Domácí

Podle AKTV je plánované zvýšení příjmů ČT a ČRo skrze navýšení koncesionářských poplatků a rozšíření počtu poplatníků špatné.

„V současné ekonomické situaci považujeme za zcela nesprávné řešit nejprve navyšování poplatkového financování, aniž by bylo přesně definováno a známo, na co mají být vyšší prostředky v rozpočtu České televize potřebné a v jaké výši,“ uvedla prezidentka AKTV Klára Brachtlová.

Televizní poplatek je na stávající úrovni 15 let, přičemž podle ministra se jeho reálná hodnota snížila na 72 Kč. V případě rozhlasového poplatku, který se nezvyšoval 18 let, je reálná hodnota poloviční.

Asociace volá po diskusi

Asociace místo zajištění „udržitelnosti financování veřejnoprávních médií“, které má stávající vládní koalice v programovém prohlášení, volá po diskusi o roli veřejnoprávních médií.

„Pouze v případě, že by z této diskuse vyplynulo, že stávající rozpočet není dostatečný, má smysl odborná debata o tom, jak by bylo možné chybějící prostředky do rozpočtu doplnit,“ uvedla AKTV ve svém stanovisku s tím, že předložený návrh je nepřiměřený a neprojednaný a narušil by stabilitu trhu.

„S předloženým návrhem novely tedy kategoricky nesouhlasíme a žádáme jeho stažení z legislativního procesu a důkladné přepracování,“ shrnula Brachtlová.

Česká televize by díky případnému navýšení poplatků mohla získat navíc 1,4 miliardy Kč, Český rozhlas 600 milionů.

TV Nova patřící do skupiny PPF loni zvýšila čistý zisk o šest procent na 1,11 miliardy korun. Tržby jí vzrostly o 15 procent na 7,07 miliardy Kč, přičemž příjmy z reklamy stouply na 4,43 miliardy korun.

Společnosti FTV Prima, která provozuje skupinu Prima, klesl loni zisk na 508 milionů korun. Tržby naopak narostly na 3,975 miliardy korun. Česká televize loni hospodařila s rozpočtem ve výši 7,17 miliardy korun.

Opoziční hnutí ANO oznámilo, že by koncesionářské poplatky zrušilo. Z veřejnoprávních médií by se podle představ stínové ministryně kultury Jaroslavy Pokorné Jermanové mohla stát například média státní financovaná z rozpočtu.

Princip fungování médií veřejné služby je ale právě v oddělení jejich financování od politické reprezentace a jejích zájmů.

TV Nova loni zvýšila zisk o šest procent na 1,1 miliardy korun

Ekonomika

Reklama

Související články

Za televizi na mobilu se bude platit

Velkou změnu chystá vláda pro placení koncesionářských poplatků. Nejenže zdraží, ale zároveň je budou muset nově platit i statisíce těch, kteří mají chytrý...

Výběr článků

Načítám