Hlavní obsah

Zásah na magistrátu Brna: Policie vyslechne kandidáta na ministra Hladíka kvůli bytové aféře

• Aktualizováno

Policie v úterý zasahuje na brněnském magistrátu, podle Vrchního státního zastupitelství v Olomouci bylo zadrženo 10 lidí. Zásah se týká bytového odboru a také kanceláře primátorčina náměstka Petra Hladíka (KDU-ČSL), který je kandidátem na ministra životního prostředí. Uvedl, že nebyl z ničeho obviněn, policisté ho požádali o podání vysvětlení. Další postup ohledně Hladíkovy nominace na ministra posoudí KDU-ČSL ve čtvrtek.

Foto: tadyhladik.cz

Petr Hladík (KDU-ČSL)

Článek

Vyšetřovatelé prověřují aktivity spojené s městskou firmou a privatizací bytů.

„Předmětem prověřování jsou aktivity, k nimž docházelo v souvislosti s činností konkrétní městské společnosti a dále v souvislosti s privatizací městských domů v Brně a dotačními podvody páchanými na území města Brna,“ uvedla v tiskové zprávě olomoucká státní zástupkyně Petra Lastovecká.

Podle zdrojů Práva by se zásah policie mohl kromě bytů týkat také některých investic.

Tlaky na starostu

Hladík měl údajně podle dokumentů opakovaně působit na starostu brněnské městské části Židenice Aleše Mrázka, aby došlo k prodeji bytového domu v Čelakovského ulici nájemníkům. Policisté to datují do prosince 2020.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Policisté odnášejí krabice z kanceláře náměstka Hladíka.

Mrázkovi měl Hladík sdělit, že došlo k nabídce prodeje onoho bytového domu a s tím související založení bytového družstva, které jim prý „buší na dveře“ a hrozí údajně žalobou v případě, že k privatizaci nedojde.

V „naléhání“ na Mrázka pak měl podle policie Hladík pokračovat i ve své kanceláři při jejich dalším jednání loni v září. Tehdy prý ale řešili, aby naopak stáhl z jednání zastupitelstva Židenic bod týkající se tzv. „odsvěření“ domu a jeho přípravy k privatizaci, protože v té době prý neměli dostatečnou podporu zastupitelstva.

Hladík půjde podat vysvětlení

Policie záležitost nekomentuje. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej zásah potvrdil, neuvedl ale žádné bližší informace. „Mohu uvést, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Olomouci,“ uvedl Ibehej.

Podle zpravodaje Práva policisté v civilu odnášeli z Hladíkovy kanceláře krabice s neznámým obsahem.

Hladík řekl, že nebyl z ničeho obviněn potvrdil, že byl policií požádán o vysvětlení. Podle prohlášení, které prostřednictvím KDU-ČSL vydal, přislíbil plnou součinnost při objasňování celého případu.

„Dnes jsem byl kontaktován policií a byl jsem požádán o přístup do mé kanceláře, což považuji v kontextu vyšetřování za samozřejmost. Zároveň mě policie požádala, abych přišel podat vysvětlení, k čemuž jsem samozřejmě připraven,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík.

O případném dalším postupu ohledně jeho nominace na pozici ministra životního prostředí bude ve čtvrtek podle stanov strany jednat Celostátní výbor KDU-ČSL na svém plánovaném a pravidelném setkání. Na vyhodnocení informací o zásahu v kanceláři Hladíka potřebují lidovci více času, uvedl Jurečka.

Šéf lidovců zároveň dodal, že požádal hradní kancelář, aby zrušila čtvrteční termín, kdy se měl prezident Miloš Zeman s Hladíkem jako nominantem na ministra životního prostředí seznámit.

Pár kroků od razie se dojednává koalice

Policejní zásah se koná v těsném sousedství prostor, v nichž primátorka Markéta Vaňková (ODS) jedná s dalšími komunálními politiky o nové sedmikoalici, která povede Brno v nadcházejících čtyřech letech. Nyní se pracuje na koaliční smlouvě. Podepsána by měla být ve středu.

Zdroj Práva upozornil na to, že zásah by mohl otřást i právě dojednanou koalicí na magistrátu.

Bytovou politiku má nyní na starost primátorčin náměstek Jiří Oliva (ČSSD), který ČTK řekl, že nemá k razii žádné informace a je nyní na jednání o koalici u primátorky.

Hladík u dnešního koaličního jednání chybí. Na koaličním jednání není ani dosavadní místostarosta Žabovřesk a předseda představenstva firmy Sako Brno Filip Leder (KDU-ČSL), který dosud u všech jednání za lidovce byl.

Kromě magistrátního sídla na Dominikánském náměstí policie prohledává i kanceláře v budově na Malinovského náměstí, a to v druhém patře, kde sídlí bytový odbor. Podle dostupných informací bylo nařízeno všem jeho pracovníkům již ráno, aby do 12:00 prostor opustili.

Primátorka: Oč jde, nevíme

Podle primátorky Vaňkové úřad pracuje dál. „Oč jde, to nevíme. Byla jsem jen tajemníkem magistrátu informována, že probíhá policejní zásah jak v budově magistrátu, tak i v budově na Malinovského náměstí. Více o tom nevím,“ řekla primátorka před polednem novinářům s tím, že povolební vyjednávání o vzniku koalice pro Brno pokračuje. Zda jej může nějak narušit policejní vyšetřování, prý zatím neví.

Nadále podle Vaňkové tedy platí, že se ve středu uzavírá koaliční smlouva a ve čtvrtek se koná povolební ustavující zasedání zastupitelstva.

Po brněnské razii kvůli obecním bytům padlo osm obvinění

Krimi

Policie se v úterý dostavila také na radnici městské části Brno-Černovice. ČTK to potvrdila starostka Černovic a poslankyně STAN Petra Quittová, která u zásahu byla. Nesmím sdělovat podrobnosti, uvedla.

Policisté podle informací ČTK zasahují také u Jiřího Hasoně, místostarosty Brna-Černovic, který je jedním ze dvou jednatelů černovické pískovny. Podle České televize zásah probíhá i přímo v černovické pískovně. Opozice již dříve upozorňovala, že ve firmě jsou nevýhodné smlouvy.

Policisté nedávno v Brně zasahovali kvůli bytům ve spojitosti s radnicí Brno-střed. V souvislosti s touto městskou částí je obviněno osm lidí, dva z nich jsou ve vazbě.

Jedním je předseda bytové komise a politik ODS Otakar Bradáč, druhým jednatel realitní kanceláře Zdeněk Červinka.

Podle informací Práva detektivové zadrželi v úterý i dva policisty. Podle dozorující státní zástupkyně Petry Lastovecké by ale zadržení policistů nemělo souviset se zátahem na magistrátu. „V naší kauze zadržené policisty nemáme,“ napsala Právu Lastovecká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám