Hlavní obsah

Sobotka vyzval k pragmatismu: Trump aspoň ví, kde leží ČR

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, jas, bja

Zvolením Donalda Trumpa americkým prezidentem začíná nová etapa vztahů Evropy a Spojených států, tvrdí česká diplomacie. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka ČSSD) přinese Trump do politiky nové pohledy. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyzval k pragmatickému přístupu. Trump podle něj aspoň na rozdíl od některých předchůdců ví, kde leží Česká republika.

Foto: Novinky

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Občané v USA demokraticky zvolili změnu. Respektujme to a berme pragmaticky. Trump, na rozdíl od některých předchůdců, alespoň ví, kde leží ČR,” napsal premiér v reakci na výsledek voleb ve zjevné narážce na Trumpovu bývalou manželku, která se narodila v Československu. Novému prezidentovi rovněž pogratuloval.

„Věřím, že pod jeho vedením budou USA nadále spolehlivým partnerem a spojencem,” dodal premiér.

Připomněl i vyostřenou kampaň. „Trump vsadil na agresivní populismus, shromáždil protestní hlasy zprava i zleva. Nejtěžší teď bude překonat vzniklé rozdělení americké společnosti,” míní Sobotka

Zaorálek připomněl spojenectví i obchodní vazby

Šéf české diplomacie tvrdí, že Trump přináší do politiky nové pohledy. Vítězi blahopřál a dodal, že začíná nová etapa vztahu obou zemí.

Resort připomněl mimo jiné hodnoty, které obě země sdílejí, a to, že USA jsou pro ČR největším trhem mimo EU.

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) označil Trumpovo zvolení za překvapení. Připomněl jeho agresivní rétoriku v kampani i to, že v prvním projevu po zvolení ji zmírnil. Zdůraznil rovněž Trumpův postoj k migraci a dodal, že je třeba dát mu šanci.

„Gratuluji Donaldu Trumpovi, nemyslel jsem si, že vyhraje, všichni byli proti němu,” napsal Právu.

Jsem přesvědčen, že naše vztahy se Spojenými státy zůstanou neměnné
vicepremiér Andrej Babiš (ANO)

„Sociologové a politologové dost podcenili Američany, kteří mají už dost zavedeného systému klientelismu, ze kterého žije úzká skupina politiků a lobbistů. Že už mají dost korupce a starých pořádků,” dodal.

„Američané si řekli volbou Trumpa o změnu. Jsem přesvědčen, že naše vztahy se Spojenými státy zůstanou neměnné. Pevně doufám, že bude Trump respektovat spojenectví v NATO,” dodal s tím, že nový prezident snad EU pomůže vyřešit problém migrace ukončením konfliktu na Blízkém východě.

Američané chtěli změnu, míní čeští politici

Šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) tvrdí, že si Američané přáli změnu. Doufá, že silné transatlantické vazby budou pokračovat.

„Demokraticky zvolenému prezidentovi se sluší poblahopřát. Na hodnocení je asi trochu brzy. Myslím, že ještě nezačal…,” uvedl diplomaticky ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

„Voliči chtěli změnu, jen každá změna nemusí být k lepšímu,” uvedl k Trumpovu vítězství místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek dodal, že nezbývá než volbu respektovat. „Teď doufejme, že řadu svých předvolebních slibů Donald Trump nesplní,” dodal.

Podle předsedy ODS Petra Fialy bude Trumpova politika klást nové nároky na českou diplomacii a vládu. Je podle něj třeba, aby se čeští politici shodli na zahraniční politice. „V obhajobě našich národních zájmů budeme silní jen tak, jak budeme doma jednotní,” míní.

„Co je jasné, že Evropa bude muset mnohem více dbát o svoji obranu. Centrum pozornosti Spojených států se přesouvá jinam, třeba do Asie, a my musíme být připravení dávat mnohem více peněz na svoji bezpečnost a obranu,” řekl Fiala.

Obavy z izolacionismu

Šéf STAN Petr Gazdík míní, že zvolení Trumpa není dobrou zprávou pro Evropu ani pro svět. Má obavy z izolacionismu Spojených států.

V  podobném duchu se vyslovil i místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Trump bude těžko odhadnutelný prezident, žádný mírotvorce – jeho izolacionistické a deregulační recepty nebudí důvěru, jásat může krajní pravice,” uvedl dále Dolejš. „Snad se aspoň přestane v Bílém domě chovat jako v kampani,” dodal.

„Je otázka, jakými lidmi se Donald Trump obklopí, protože to je velká neznámá,” dodal šéf komunistů Vojtěch Filip. Podle jeho informací byla Hillary Clintonová byla příliš militaristická a ztratila podporu klasických voličů demokratické strany.

„USA přežily všechny prezidenty, přežijí i Trumpa. Evropa? Musí teď začít sama u sebe a v prvé řadě začít plnit své závazky vůči NATO,” dodal místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

„Prezidentem USA bude  Donald Trump. Musíme doufat, že v otázkách NATO bude dělat politiku, která neohrozí zájmy ČR a dalších zemí našeho regionu,” napsal na Twitteru europoslanec TOP 09 Jiří Pospíšil.

Jeho kolega z ANO Pavel Telička, dodal, že ze zvolení Trumpa není odvázaný. „Ale kampaň je něco jiného než reálná politika. Uvidíme, zda je schopný odpovědné a konzistentní politiky,” dodal.

„Když Kolumbus objevil Ameriku, měla Praha už přes 140 let svou univerzitu. Prostě Evropa už toho zvládla. Tak don’t worry, Ameriko, jsme s tebou,” odtušil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Do souvislostí vložil Trumpovo očekávané vítězství další z europoslanců Luděk Niedermayer (TOP 09). „Brexit a k tomu zřejmě Trump. Neobvykle rozhádaná Evropa musí držet víc při sobě a vzít svůj díl odpovědnosti za dění v ní i světě,” uvedl na Twitteru.

Porážka mocenského konglomerátu, glosoval Ovčáček

Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka „normální Američané” ukázali, jak se dá porazit „mocenský konglomerát prolhaných médií a nabubřelé pseudoelity”.

„Lež a nenávist lze porazit. Normální Američané nám ukázali, že lze porazit mocenský konglomerát prolhaných médií a nabubřelé pseudoelity,” napsal ve středu ráno Ovčáček. „Dokažme i my v roce 2018, že umíme porazit souručenství médií a tzv. elit,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám