Hlavní obsah

Sněmovna už poněkolikáté řeší Kubiceho zprávu

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od 14 hodin pokračuje v úterý schůze Sněmovny, která byla v pátek přerušena poté, co jednání zablokovali levicoví poslanci na protest proti postupu Nejvyššího státního zastupitelství v kauze vicepremiéra Jiřího Čunka. Úterní program zahrnuje už poněkolikáté i téma, které vyvolává emoce mezi parlamentními stranami, tzv. Kubiceho zprávu.

Článek

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) seznámil poslance s výsledky prověrky zprávy šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho. V ní shrnul výsledky vyšetřování zprávy, podle kterého Kubice a jeho spolupracovníci nepochybili. Vyslovil se také proti zřízení vyšetřovací komise na půdě parlamentu, která by se zprávou zabývala. Podle něj by takový orgán nebyl "zakotven v zákoně".

"Jak to bude v tomto státě vypadat, když každý bude moci sepsat a zveřejnit to, co ho napadne," kontroval předseda bezpečnostní komise Jeroným Tejc (ČSSD) s tím, že koaliční poslanci neustále brání ve vyšetření zprávy. Tejc také obvinil ministra vnitra Ivana Langera (ODS) z toho, že se v kauze Kubice vyhýbá odpovědnosti.

Zpráva se dostala na veřejnost před volbami

ÚOOZ představila několik dnů před loňskými sněmovními volbami zprávu, podle které se tehdejší premiér Jiří Paroubek (ČSSD), ministerstvo vnitra a policejní prezident snažili ovlivňovat vyšetřování některých případů. Zpráva se pak dostala na veřejnost.

Kubiceho zpráva rozpoutala mezi největšími stranami politickou válku, která trvá až dodnes. ČSSD obviňuje ODS z toho, že si zprávu objednala a hovoří o ÚOOZ jako o politické policii. Sociální demokracie chce také prosadit ustavení parlamentní komise, která by vyšetřila okolnosti zprávy. [celá zpráva] Útvar nařčení sociálních demokratů odmítá, za nesmysl označují obvinění i občanští demokraté.

ČSSD chce v pátek diskuzi o Čunkovi

Jednání Sněmovny bylo přerušeno v pátek kvůli protestu poslanců ČSSD a KSČM, kteří demonstrativně opustili poslanecké lavice. Stalo se tak poté, co levicoví zákonodárci požadovali projednání údajné korupční kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) a koalice to odmítla. [celá zpráva]

ČSSD si proto na tento pátek vyžádala mimořádnou schůzi dolní komory na téma Čunek. Program mimořádné schůze ale bude muset schválit většina poslanců a tak v případě, že koalice program neschválí, schůze bude ukončena bez diskuze. [celá zpráva]

Poslanci diskutovali o CzechInvestu

Na programu úterního jednání Směnovny byla také rozprava o situaci ve vládní agentuře CzechInvestu.

Opozice a koalice se rozcházejí v hodnocení situace v agentuře, z jejíhož čela ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) odvolal Tomáše Hrudu. [celá zpráva] Po jeho odvolání rezignovalo na protest celé vedení. [celá zpráva]

"Kdysi tu byla jedna úspěšná státní agentura (...) Nyní je destabilizována a v totální destrukci a o její úspěšnosti si můžeme do budoucna nechat jen zdát," řekl exministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD). Podle něj vláda svým "neprofesionálním způsobem ohrožuje ekonomické zájmy ČR.

Úspěšnost agentury naopak kritizoval ministr Říman, který například uvedl, že přes 60 procent z projektů, do kterých CzechInvest investoval, je rizikových. "(Takže) s tou adorací CzechInvestu bych přeci jen ještě chvíli počkal," upřesnil. Říman plánuje sloučení CzechInvestu s agenturou CzechTrade, která má na starosti podporu exportu. Chce tak dosílit snížení celkových nákladů.

Reklama

Související články

Kubice nemá být stíhán, potvrdila prověrka

Postup dozorového státního zástupce Michala Zachystala při vyšetřování tří policistů kvůli obsahu a úniku takzvané Kubiceho zprávy byl správný. Právu...

Výběr článků

Načítám