Hlavní obsah

Volba členů rad ČT a ČRo se má změnit, schválila Sněmovna přes odpor opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Část členů rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo) možná bude volit Senát, a to třetinu. Zpřísní se také vymezení organizací, jež mohou předkládat návrhy kandidátů. Změny přinese vládní novela, kterou v úterním úvodním kole podpořila Sněmovna navzdory odporu opozičních hnutí ANO a SPD. Debata trvala zhruba 10,5 hodiny, ačkoli vládní tábor prosadil omezení řečnické doby.

Živě: Jednání Poslanecké sněmovny 1. 11. 2022Video: psp.cz

 
Článek

Opozice neprosadila zamítnutí předlohy už v prvním čtení ani její vrácení kabinetu k dopracování. Nyní ji posoudí volební výbor, který má na starosti média.

Opoziční poslanci vinili vládní tábor ze snahy politicky ovládnout obě veřejnoprávní média. Koaliční politici naopak tvrdili, že změny ve výběru radních ČT a ČRo jsou nutné k posílení nezávislosti a stability těchto médií. Přispět by k tomu mělo podle vládních zástupců také to, že nově nebude možné odvolat rady jako celek, ale jen jejich jednotlivé členy.

Návrh ministerstva kultury počítá s tím, že by se na volbě členů rad veřejnoprávních médií podílela Poslanecká sněmovna i Senát, což má posílit nezávislost. Zvýšit by se měl také počet členů v radách. U České televize z patnácti na osmnáct, přičemž patnáct by volila Sněmovna a tři Senát. U Českého rozhlasu by se počet členů rady měnit neměl, zůstala by tedy devítičlenná a senátoři by volili tři členy.

Sněmovna poslala rozpočet se schodkem 295 miliard do druhého čtení

Domácí

Ztížit by se mělo odvolávání členů, ale také podmínky pro navrhující organizace. Podle novely by totiž návrhy na členy mohly podávat pouze organizace, které fungují alespoň deset let a jsou k tomu způsobilé.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob před začátkem schůze označil návrh za průlomový, současně uvedl, že vzhledem k odporu opozice se očekává dlouhá diskuse a pětikoalice je připravena i na noční jednání. „Budeme jednat tak dlouho, dokud se nám to nepodaří,“ prohlásil Jakob.

Pětikoalice si odsouhlasila jednání i po půlnoci. Na deset minut schválila i zkrácení doby, po kterou mohou řadoví poslanci mluvit.

Anketa

Souhlasíte se změnami ve způsobu volby členů Rady ČT a ČRo?
Ano
38,7 %
Ne
48,8 %
Je mi to jedno
12,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7159 čtenářů.

Opozice obstruuje

Proti novele se staví odmítavě obě opoziční hnutí ANO a SPD. Projednat tento návrh se pětikoalice pokusila už vícekrát. V polovině července ze záměru po dohodě vládní strany ustoupily. Naposledy se o to pokusily před třemi týdny, kdy tomu však zamezil šéf opoziční SPD Tomio Okamura, který zhruba tři hodiny navrhoval změny programu schůze, aby se první čtení nestihlo na schůzi zahájit.

„Poslanci SPD to (dnes) budou blokovat všemi zákonnými prostředky,“ řekl před úterním jednáním dolní komory šéf hnutí Tomio Okamura.

Poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka zase na plénu řekl, že koalice chce změnou výběru radních ovládnout Českou televizi a Český rozhlas po vzoru Polska a Maďarska. „Chcete si pohlídat volbu ředitele, to je očividné,“ pustil se do koalice.

Na výtky opozice reagoval k večeru ministr kultury Martin Baxa (ODS). „Opozice žije ve světě úvah o ovládnutí veřejnoprávních médií, novela o změně volby rad ČT a ČRo má vliv politiků naopak ztížit,“ uvedl na plénu.

Reklama

Výběr článků

Načítám