Hlavní obsah

Sněmovna podpořila vládní volební novelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci v úterý podpořili v prvním čtení vládní novelu volebního zákona. Kabinet ji připravil ve dvou variantách. Jedna zachovává pro sněmovní volby 14 volebních obvodů, podle druhé by bylo celé Česko jedním obvodem. Pravidla budou platit již pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Vlevo ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Již minulý týden Sněmovna podpořila také volební novelu z pera lidovců. Podle ní by se měla zrušit načítací pětiprocentní klauzule pro koalice. Zároveň se vrací k principu poměrného volebního systému, kdy ruší tzv. bonus pro vítěze.

Sněmovna podpořila volební novelu KDU-ČSL

Parlamentní volby

Obě volební novely jsou reakcí na zásah Ústavního soudu, který mimo jiné zrušil přepočet voličských hlasů na poslanecké mandáty. Zrušené pasáže podle Ústavního soudu porušovaly rovnost volebního práva a šance kandidujících uskupení.

„Vládní novela na rozdíl od lidovecké počítá se dvěma variantami, které byly akcentovány v politických diskusích,” řekl poslancům v úterý vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Ústavní soud zrušil část volebního zákona, ulevil koalicím a zrušil bonus pro vítěze

Domácí

První varianta, stejně jako poslanecká, zachovává 14 volebních krajů a zrušený d'Hondtův systém přepočtu hlasů nahrazuje Hareovou kvótou. Podle ní by byl celkový počet platných hlasů pro úspěšné volební strany vydělen číslem 200 a výsledek by posloužil k určení počtu poslanců pro jednotlivé strany podle jejich zisku.

Druhá varianta, kterou prosazuje jen vládní hnutí ANO, by nahradila 14 krajů jedním volebním obvodem a pro přepočet hlasů na mandáty by zavedla Hagenbach-Bischoffovu kvótu, podle níž by se celkový počet platných hlasů pro úspěšné volební strany vydělil číslem 201.

Volby by těsně vyhrálo ANO. ČSSD by ostrouhala, komunisté rostou

Parlamentní volby

Větší šanci na úspěch z těchto dvou variant má zachování 14 krajů. To chce kromě většiny parlamentních stran také Senát, s nímž se Sněmovna na úpravě volebních pravidel musí shodnout. Zákonodárci předpokládají, že volební novela by mohla být přijata do léta ještě před předkládáním kandidátních listin.

Reklama

Výběr článků

Načítám