Hlavní obsah

Vzácná shoda na schůzi k Ukrajině. Ministři dokonce zatleskali Babišovi

Aktualizováno

Poslanci se ve čtvrtek mimořádně sešli kvůli vpádu ruských vojáků na Ukrajinu. Stalo se tak na základě iniciativy koaličních poslanců SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN. Bývalý premiér Andrej Babiš prohlásil, že jeho hnutí ANO podporuje v postoji k rusko-ukrajinskému konfliktu současnou vládu Petra Fialy (ODS), za což sklidil potlesk i z ministerských lavic.

Záznam: Mimořádné jednání sněmovny 24.2.2022Video: psp.cz

 
Článek

V úvodu schůze, která začala v 16 hodin, zazněla ukrajinská hymna. Ukrajinského velvyslance Jevhena Perebyjnise uvítali poslanci potleskem vestoje.

Jako první si vzal slovo premiér Petr Fiala (ODS), který promluvil o možnosti přijetí uprchlíků. „Ministerstvo vnitra má připravené pečlivé krizové plány pro případný příliv uprchlíků z Ukrajiny,“ uvedl na plénu.

Na úvod schůze zazněla v Poslanecké sněmovně ukrajinská hymna.Video: psp.cz

„Jménem české vlády dávám garanci ukrajinským občanům, kteří jsou na území ČR: Nemusíte se obávat o prodloužení víz, o spojení se svými rodinami. Jste zde vítáni a jste zde v bezpečí,“ doplnil Fiala za potlesku Sněmovny.

Zklamaní čeští komunisté: Putin se snížil na úroveň NATO

Domácí

Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis následně poděkoval Česku za dar vojenské munice.

„Situace na hranicích se zeměmi EU je zatím klidná a nepozorujeme žádné razantní navýšení toků v obou směrech. V případě potřeby ale budeme rádi za poskytnutí dočasného zázemí především pro starší osoby a děti,“ pokračoval diplomat.

Foto: Petr Horník, Právo

Mimořádná schůze sněmovny k situaci na Ukrajině. Na snímku ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis

V současné situaci ale podle něj potřebuje země hlavně rázné a koordinované kroky.

„Nové kruté sankce, které zničí ruskou ekonomiku,“ upřesnil a vyzval k zastavení platebního systému SWIFT pro Rusko. Mezi dalšími možnostmi uvedl i blokaci bankovních účtů špiček Kremlu.

Fialův kabinet zatleskal Babišovi i SPD

Následně vystoupili někteří ministři, které pak u řečnického pultíku vystřídal bývalý předseda vlády Andrej Babiš (ANO). „Nyní více než kdy dříve bychom měli být jednotní a postupovat společně v rámci EU a NATO,“ řekl na plénu.

„Situace je vážná, a proto v této věci nebudeme vládě opozicí. Chtěl bych tímto jasně deklarovat, že hnutí ANO podporuje premiéra Petra Fialu a jeho vládu v krocích proti ruské agresi na Ukrajině,“ dodal za potlesku z vládních lavic.

Vzácná shoda ve Sněmovně. Ministři dokonce zatleskali BabišoviVideo: psp.cz

Granáty věnované Ukrajině jsou stále v Česku

Domácí

Na rozdíl od projednávání pandemické novely či rozpočtu našla tentokrát pětikoalice s opozicí společnou řeč. Přidala se i SPD.

„Hnutí SPD v tomto případě je naprosto solidární se zájmy ČR, odhazuje jakékoliv své stranické tričko a bude nadále v této krizi jednat jenom v dresu ČR,“ řekl poslanec Jaroslav Bašta, který si za svoje slova také vysloužil potlesk vlády.

Na závěr jednání schválili poslanci jednomyslně usnesení proti ruské agresi na Ukrajině, které vládní koalice předem projednávala s opozicí.

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Zahraniční

Už šéf bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) chtěl na ranním zasedání výboru aktualizovat středeční usnesení sněmovního zahraničního výboru. Ten odsoudil jednostranné uznání nezávislosti separatistických regionů na Ukrajině ze strany Ruska a následnou invazi ruských ozbrojených sil do Doněcké a Luhanské oblasti.

Ruská armáda ve čtvrtek ráno zahájila letecký i pozemní útok na sousední Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin v televizním vystoupení oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, poté svědci z řady měst po celé Ukrajině začali hlásit silné výbuchy nebo zvuky znějící jako dělostřelecká palba.

Reklama

Výběr článků

Načítám