Hlavní obsah

Jednání o prodloužení nouzového stavu přerušila rvačka, Volného vykázali

Novinky, Jan Menšík, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve Sněmovně ve čtvrtek hájili prodloužení nouzového stavu do 21. února. Nakonec hlasy ANO, ČSSD a KSČM prošlo prodloužení do 14. února. Celodennéí jednání přerušila večer rvačka poslanců. Novinky z něj nabídly živý přenos.

Potyčka v Poslanecké sněmovně Video: Česká televize ČT24

 
Článek

„Už teď mohu říct s velkou pravděpodobností, že budeme muset žádat o nouzový stav znovu," uvedl po jednání Sněmovny Blatný.

„Jako pozitivní vnímám to, že jsme se všichni napříč politickým spektrem shodli na tom, že je potřeba se dohodnout na nějaké nové legislativní úpravě. (...) Domluvit se na tom, jakým způsobem budou v budoucnu ošetřena ochranná opatření tak, abychom nemuseli nouzový stav potřebovat,” dodal ministr.

Nouzový stav se prodlouží do 14. února, schválili poslanci

Koronavirus

Komunisté podmiňovali podporu prodloužení nouzového stavu návratem žáků prvního stupně základních škol, posledních ročníků a maturantů do škol. Ministr Blatný slíbil, že by se žáci mohli začít vracet do škol od února, pokud to dovolí epidemiologická situace.

Žáci by se mohli vracet do škol od února, nastínil Blatný

Domácí

Čtvrteční jednání doprovázely vášně kvůli nezařazeným poslancům zvoleným za SPD Lubomíru Volnému a Marianu Bojkovi, kteří záměrně dorazili bez roušek a bez nich také vystupovali na plénu.

Poslanci se porvali u předsednického pultíku

Domácí

Když Volný večer opět přišel k řečnickému pultíku, dostal se do slovního konfliku s místopředsedou Sněmovny Tomášem Hanzelem (ČSSD), který schůzi zrovna řídil. Poté, co mu Hanzel vypnul mikrofon, došlo ke strkanici a potyčce.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) následně kvůli fyzickému konfliktu vykázal Volného do konce jednacího dne ze sálu. Uvedl, že bude následovat disciplinární řízení u mandátového a imunitního výboru.

Kvůli konfliktu byla schůze Sněmovny dočasně přerušena.Vondráček uvedl, že i přes vykázání má poslanec právo hlasovat, nakonec ale nehlasoval.

Jste sobecký idiot, obul se Feri do Volného za nenošení roušky ve Sněmovně

Koronavirus

Nouzový stavu platí do pátku 22. ledna, kdy by také měla nový termín posvětit vláda.

„Vláda chce dosáhnout obratu v boji s epidemií, což se nám nemůže povést bez protiepidemických opatření. Musíme dělat plošná opatření, bez stavu nouze je dělat nemůžeme,” sdělil poslancům premiér Andrej Babiš (ANO).

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) probíhá v Česku stále silné šíření koronaviru, epidemie ale zpomaluje „Objektivním faktem je, že stav je rizikový. V důsledku toho evidujeme stále vysoké počty lidí v nemocnicích. Také počet osob, které v době, kdy zemřely, měly koronavirus, je stále nemalý, tedy kolem 150 lidí denně,” sdělil ve Sněmovně.

Děti na 1. stupni se vrátí do škol, požaduje KSČM za prodloužení nouzového stavu

Domácí
Nouzový stav pak platí v České republice v rámci podzimní druhé vlny od 5. října loňského roku. Od té doby byl prodloužen již čtyřikrát, stalo se tak zejména hlasy vládních stran a KSČM.

Opozice vesměs už dopředu avizovala, že nouzový stav nepodpoří. „Návrh na prodloužení nouzového stavu není řádně zdůvodněn, není vyargumentován a nezdá se být přiměřený. Nouzový stav je vážná věc, a tak by k tomu měla vláda přistupovat,“ uvedl například předseda ODS Petr Fiala.

Dezinfekce po rvačce ve Sněmovně, jejímž aktérem byl poslanec bez rouškyVideo: psp.cz

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zase připomněla, že Česko je v nouzovém stavu již téměř 180 dní. „Někteří podnikáte mají již pět měsíců zavřené provozovny. Žádáte nás, milá vládo, o spoluzodpovědnost. Pokud má někdo převzít spoluzodpovědnost, musí být součástí řešení a jeho návrhy musí být vyslyšeny,“ řekla předsedkyně TOP 09.

Předseda lidovců Marian Jurečka zase zkritizoval že na schůzi dál není přítomen premiér či vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). „Mrzí mě, že tu nejsou, jako kdyby je to nezajímalo,“ řekl.

Na nouzový stav je navázána řada současných opatření. Bez něj by například vláda nemohla omezovat fungování obchodů či pohyb obyvatel. Skončila by taktéž pomoc vojáků, hasičů či policistů při trasování či v nemocnicích a sociálních zařízeních.

Babiš zvažuje povinné chirurgické roušky a respirátory v hromadné dopravě a obchodech

Domácí

Současná opatření zavedená od 27. prosince zabírají, šíření epidemie zpomaluje a čísla klesají, avšak počty hospitalizovaných jsou stále vysoké a nemocnice čelí velkému tlaku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám