Hlavní obsah

Sněmovna dala šanci návrhu opozice na zmírnění EET

Novinky, zpe
Praha

Opozičním poslancům se podařilo protlačit prvním čtením ve Sněmovně návrh na zmírnění elektronické evidence tržeb (EET). Evidence by se neměla vztahovat na podnikatele, kteří mají roční obrat do miliónu korun. EET by se tak netýkala drobných podnikatelů. Vláda hnutí ANO s návrhem nesouhlasí. Proti jsou i komunisté.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Rakušan (STAN)

Článek

„Cítíme všichni, kdo se pohybujeme v našich regionech, že negativní dopady EET dopadají právě nejčastěji na ty nejmenší, dopadají na lokální podnikatele, dopadají na majitele lokálních obchůdků a restaurací,“ hájil novelu jeden z předkladatelů Vít Rakušan (STAN).

S novelou přišlo hnutí STAN, a předkladateli se stalo 66 poslanců z opozičních klubů. Podstatou návrhu je, že tržby by museli evidovat pouze plátci DPH, tedy podnikatelé s obratem nad jeden milión korun.

Bartoš: Všichni nekradou

„My jsme se připojili k tomuto návrhu, dokonce jsme i v kampani měli heslo: Všichni nekradou,“ řekl v rozpravě šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Ministryně financí za ANO Alena Schillerová opáčila, že nikdo nikdy netvrdil, že všichni kradou. „Prostě jsme chtěli nastavit rovné podmínky všem podnikatelům. Pokud by se evidence tržeb měla týkat pouze plátců DPH, tak v podstatě nám z ní vypadne šedesát procent poplatníků,“ prohlásila Schillerová.

Poslanec Roman Kubíček (ANO) dal návrh na zamítnutí novely v prvním čtení, to ale neprošlo. Pro zamítnutí hlasovalo 77 poslanců z ANO a KSČM. Návrh nyní posoudí sněmovní výbory.

Anketa

Má být elektronická evidence tržeb (EET) mírnější?
Ano
59,3 %
Ne
40,7 %
Celkem hlasovalo 435 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám