Hlavní obsah

Smlouva umožní silám USA v Česku výstavbu objektů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obranná smlouva mezi Českem a USA, kterou ve středu schválila vláda a která půjde k projednání do parlamentu, by měla umožnit v budoucnosti vybudování základny nebo objektu pro americké ozbrojené síly na českém území.

Foto: Petr Horník, Právo
Článek

Ze smlouvy plyne, že v případě souhlasu parlamentu s pobytem amerických vojsk se budou moci na území České republiky pohybovat a operovat ozbrojené síly USA a využívat česká vojenská zařízení, vojenské prostory a základny. A také v nich budovat své objekty, které budou moci separátně užívat.

Otázka americké základny na českém území je dlouhodobě politicky třaskavá a ve Sněmovně, která smlouvu bude brzy schvalovat, lze čekat ostrou diskusi. Opoziční SPD je zásadně proti a hnutí ANO zatím s podporou váhá.

Ministerstvo obrany, které smlouvu vyjednávalo, se brání v souvislosti se smlouvou mluvit o výstavbě americké základny.

Smlouva s USA se podle vlády o základně nezmiňuje

Domácí

„Samotná smlouva neobsahuje žádné rozhodnutí o konkrétní americké vojenské přítomnosti v České republice ani rozhodnutí o zřízení vojenských základen. Žádné základny, žádná vojenská přítomnost, aniž by o vojenské přítomnosti rozhodoval parlament,“ řekla ve středu po jednání vlády ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Ve smlouvě se ale píše o možnosti výstavby amerických budov či zařízení v jedenácti vojenských základnách a vojenských prostorech, kam patří například letecká základna v Náměšti nebo výcviková základna ve Vyškově.

„Ozbrojené síly USA, dodavatelé USA a čeští dodavatelé mohou v dohodnutých zařízeních a prostorech vykonávat stavební činnosti, provádět úpravy a zlepšení na podporu činností a účelů uvedených v odstavci 1 tohoto článku,“ stojí ve smlouvě.

Nebo stačí jen obrana?

Ve zmiňovaném odstavci se píše, že američtí vojáci a dodavatelé budou mít na základny a vojenské újezdy „nerušený přístup“ za účelem řady činností, jako je například ubytování personálu, výcvik nebo „shromažďování a rozmisťování ozbrojených sil a materiálu“.

Co budou moci Američané stavět, to smlouva ani ministerstvo neřeší. „K možnostem výstavby v rámci jedenácti dohodnutých zařízení a prostorů lze uvést, že smlouva stanovuje pouze rámec pro možnou výstavbu, avšak nepředjímá, o jaký druh výstavby by mohlo jít,“ řekla Právu mluvčí obrany Simona Cigánková.

Američané podle ní budou moci na základnách stavět jen po souhlasu české strany. Na otázku, zda souhlas s konkrétní výstavbou bude muset udělit parlament, nebo bude stačit dohoda s českým ministerstvem obrany, ale jednoznačně neodpověděla.

Babiš: Americká základna v ČR je zbytečná

Domácí

„Případná stavební činnost ozbrojených sil USA v ČR bude probíhat pouze v případě, že bude v každém jednotlivém případě součástí konkrétního projektu spolupráce dohodnutého ministerstvy obrany obou států v rámci platného souhlasu vlády a Parlamentu ČR,“ reagovala Cigánková.

Ve smlouvě se také píše, že ministerstvo obrany může rozhodnout, že některá zařízení a prostory budou „určeny k výlučnému přístupu a užívání ozbrojenými silami USA“.

Podle ministerstva to nic nemění na jejich dosavadní argumentaci, že smlouva o výstavbě americké základny nemluví. „Dosavadní komunikace ministerstva s veřejností ohledně vztahu smlouvy k případné základně USA vychází ze skutečnosti, že ani česká a ani americká strana nemají potřebu zřizovat na území ČR vojenskou základnu USA,“ uvedla Cigánková.

Dodala, že výstavba základny nedává pro Američany smysl, protože „síly USA disponují rozvinutou vojenskou infrastrukturou v blízkosti ČR, a to na území SRN“.

Podle Cigánkové pasáž o možnosti vybudovat separátní zařízení USA není mířena na celou americkou základnu, ale spíš na budovu např. na vojenském letišti, v které budou moci odpočívat posádky amerických vojenských letadel při mezipřistáních a tankování paliva.

I pro stíhačky

„V takové budově mohou být instalovány např. komunikační systémy USA pro utajovaný přenos dat, z čehož vyplývá logický požadavek, že do takové budovy mohou mít přístup výlučně příslušníci ozbrojených sil USA,“ uvedla Cigánková.

Dodala, že dalším příkladem by mohla být budova určená pro potřeby amerického personálu nutného k zavedení složitého zbraňového systému, například stíhaček F-35. „Takové budovy určené výlučně pro ozbrojené síly USA, které by se mohly nacházet na české vojenské základně, nebudou mít povahu vojenské základny USA,“ dodala mluvčí.

Černochová: Zapojení České republiky do programu sdílení jaderných zbraní není na stole

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám