Hlavní obsah

Školáci na výletě šikanovali spolužačku, plivli jí do tváře, protože je Ukrajinka

Aktualizováno

Na sociálních sítích se tento týden šíří video, na kterém české děti napadají svoji ukrajinskou vrstevnici. Plivly jí do tváře se slovy, že Ukrajina je ku*va, je blbá a Rusko je lepší. Zastání našla jak u ministra vnitra Víta Rakušana, tak šéfa resortu školství Mikuláše Beka (oba STAN). Na Twitteru se pak objevují také výzvy, aby ji nejvyšší představitelé státu doprovodili do školy. Jejich vyjádření Novinky shánějí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Odkud jsi?“ ptají se děti dívky na videu, které koluje na sítích. „Já Ukrajinsko,“ odpovídá.

A následuje sprška nadávek. „Ukrajina je ku*va. Ukrajina je blbá. Rusko je lepší. Rusko je silnější,“ tvrdí na záznamu děti. „Není. Rusko je ho*no,“ brání se dívka.

Její vrstevníci jí však plivnou do tváře, což také potvrzují slovy: „Já jsem jí flusnul do ksichtu.“

Incident se měl stát během školního výletu u žáku základní školy v Opočně na Rychnovsku. Ředitelka školy Eva Alexanderová serveru TN.cz řekla, že šlo o žáky druhé třídy. „Problém budeme řešit i s jejich rodiči. S takovýmto chováním rozhodně nesouhlasíme,“ řekla. Zdůraznila také, že se jedná o ojedinělou situaci.

„Slyší to od dospělých“

Dívky se na sociálních sítích zastala řada lidí. Mezi nimi i ministr vnitra Rakušan. „Plivnutí do tváře dítěti (v tomhle případě kvůli tomu, odkud je), je plivnutím do tváře celé naší civilizaci. Děti jen přebírají naše vzorce chování. A názorně ukazují, jak jsou ty vzorce někdy kruté a hloupé,“ uvedl na sociální síti.

A se slovy podpory přispěchal i šéf ministerstva školství Bek. „Šikana v jakékoliv podobě je zcela nepřijatelná. Prosím kolegy učitele, aby jí ve svých třídách důrazně čelili,“ apeluje.

Slovy, že xenofobie v Česku dlouhodobě existuje, komentoval video i bývalý ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis.

„Že mě toto video šokovalo, je slabé slovo. Ano, jsou to děti, ale co říkají, to slyší od dospělých. Je zřejmé, že і přes veškerou podporu Ukrajině, ukrajinofobie v ČR dlouhodobě existuje. A mělo by se s tím něco dělat,“ napsal na Twitter.

Na sociální síti se navíc objevují také výzvy, aby jako gesto buď prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala (ODS), či šéf resortu školství Bek doprovodili dívku do školy. Jejich reakce Novinky shánějí.

Spolužačce na Slovensku nalili do vody Savo

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám