Hlavní obsah

Šestiletý chlapec si usekl prst, ostravští lékaři mu ho přišili zpět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspěšnou replantaci ukazováčku pravé ruky u šestiletého chlapce mají za sebou lékaři Centra plastické chirurgie a chirurgie ruky Fakultní nemocnice Ostrava. Operace trvala více než osm hodin. Během ní chirurgové přišili prst zpět. Chlapec má po letním úrazu prst i celou ruku zcela funkční.

Retransplantace amputovaného prstuVideo: Fakultní nemocnice Ostrava

 
Článek

O ukazováček v základním článku přišel malý pacient při sečném a tržném poranění současně. Co přesně chlapec dělal, lékaři neupřesnili.

Když dorazil do nemocnice, trčela mu z rány kost. „Tržný mechanismus úrazu poškodil šlachu a cévy i mimo amputační ránu a neumožnil jejich přímé sešití. Musel jsem je uvolnit až do dlaně a vysunout do amputační rány. Byla to hodně raritní situace a mravenčí práce. Naštěstí se šťastným koncem,“ popsal Luděk Pliska, který replantace provádí už od roku 1997.

Podle primáře Centra plastické chirurgie a chirurgie ruky Martina Paciorka není přišití prstu u dětí nijak běžné. „Za celou dobu fungování centra jsme přišili prst či celou ruku jen osmi dětem,“ vypočetl s tím, že tento případ byl zcela výjimečný v tom, že se jednalo o odtržení prstu. „A v takových případech jsou samotná replantace a znovu přišití technicky velmi náročné,“ poukázal primář.

Foto: FNO

Takto vypadá ruka šestiletého chlapce po přišití ukazováčku zpět.

Práci ostravských lékařů chlapcovi rodiče oceňují. „Pan doktor Pliska nás čekal už na urgentním příjmu, když jsme přijeli sanitkou. Hned nám vysvětlil, že operace bude velmi dlouhá. Jsme vděčni, že se mu prst podařilo zachránit. A děkujeme i všem, kteří se o syna skvěle starali,“ vzkázali zdravotníkům.

Replantační výkony u dětí jsou velmi výjimečné. Fakultní nemocnice Ostrava je vedle Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze jedním ze tří center v Česku, která je provádějí. Statut specializovaného Centra plastické chirurgie a chirurgie ruky získala ostravská nemocnice v roce 2000.

Lékaři v Motole transplantovali srdce tříměsíční holčičce

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám