Hlavní obsah

Senátoři chtějí peníze pro obce dříve. Novela Schillerové se vrací do Sněmovny

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátoři navrhují, aby obce dostaly 1200 korun za obyvatele jako kompenzaci za snížení příjmů v důsledku bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a společnosti s ručením omezeným (s.r.o.) Přijali to v rámci pozměňovacího návrhu k daňovému balíčku. Novela z pera ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) se tak vrací zpět do Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

Stejný návrh, tedy příspěvek ve výši 1200 korun za každého obyvatele obce navrhla v pondělí také vláda. Senátoři ale argumentují tím, že když bude schválen jejich návrh, dostanou obce peníze rychleji, protože vládní předlohu ještě nezačali ani posuzovat poslanci.

„Rozdíl není v obsahu. Platnost vládního zákona, pokud by se projednával, by ale byla nejdříve k půlce srpna," uvedl senátor Zdeněk Nytra (ODS). Ministerstvo by pak mělo 60 dnů na poslání peněz krajům. Senátorský návrh by proti tomu mohl být schválený Sněmovnou a podepsaný prezidentem už příští týden.

Obce dostanou 1200 korun za každého obyvatele, schválila vláda

Domácí

Obcím má příspěvek nahradit ztrátu související s financováním kompenzačního bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a společnosti s ručením omezeným. Příspěvek totiž nemá jít pouze ze státního rozpočtu, ale také z daně ze závislé činnosti neboli z daně ze mzdy. Tato daň je sdílená s obcemi i kraji, kdy 66 procent zůstává státu, zhruba 24 procent jde obcím a přibližně devět procent krajům.

Podpora krajům 

V horní komoře přitom leží ještě jeden senátní návrh zákona, který se také věnuje kompenzačnímu bonusu. Kraje by podle něho měly dostat podporu ve výši 400 korun za každého obyvatele a obce ve výši 1000 korun.

Senátoři navrhují jednorázový příspěvek pro kraje a obce

Domácí

Podle Nytry nicméně senátoři na podporu krajů nerezignují, jedná se spíš o kompromis. „Máme tu ještě samostatný návrh Senátu, který řeší jak obce, tak kraje. Pokud by nedošlo k dohodě mezi kraji a vládou, jsme připravení použít tento návrh,” uvedl ve středu na tiskové konferenci Nytra.

DPH na 10 procent 

Daňový balíček ministryně Schillerové počítá také s tím, že firmy, které v roce 2018 a 2019 vykázaly zisk a letos jsou ve ztrátě, budou moci zažádat o vrácení daně, kterou zaplatily v roce 2019. Maximálně to však může být daň odvedená z částky 30 milionů korun.

Poslanci schválili uplatnění daňové ztráty maximálně z částky 30 milionů i změny u DPH

Domácí

Novela také snižuje DPH z 15 na 10 procent u ubytovacích služeb a vstupného na kulturní akce a sportovní události či vstupného na sportoviště včetně jízdného na vleky a vstupného do saun. Dále snižuje o 25 procent silniční daň pro nákladní automobily nad 3,5 tuny. Změna by se měla projevit zpětně od počátku roku 2020.

Zkrátit by se měla i lhůta pro vrácení přeplatku spotřební daně u tzv. zelené nafty z 60 na 40 dnů. Nově také díky této daňové novele mohou obce osvobodit nemovitosti na svém území od daně v případě mimořádných událostí, jako je například pandemie nebo průmyslová havárie.

Reklama

Výběr článků

Načítám