Hlavní obsah

Senát zamítl rozšíření EET na řemeslníky a další obory

Novinky, ber, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátoři ve čtvrtek zamítli vládní novelu zákona o elektronické evidenci tržeb (EET). Vláda chce skrze novelu zavést 3. a 4. vlnu EET, která se týká drobných živnostníků, například řemeslníků či kadeřnic, ale i lékařů a advokátů. Předloha tak jde zpět do Sněmovny, kde má koalice ANO a ČSSD s pomocí KSČM dost hlasů na přehlasování senátního veta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Senátor Tomáš Goláň na schůzi horní komory kritizoval elektronickou evidenci tržeb

Článek

Senátoři před hlasováním o zamítnutí nepřijali ani jeden ze vznesených pozměňovacích návrhů. Týkaly se vynětí různých činností z povinnosti evidovat tržby.

Projednávaná novela především rozšiřuje EET hlavně na řemeslníky nebo třeba lékaře, advokáty i taxikáře. Současně s tím přesouvá některé položky jako vodné a stočné do nejnižší, desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Malým podnikatelům má umožnit evidenci tržeb prostřednictvím papírových účtenek.

„V roce 2013 jsme měli 130 miliard zatajených tržeb. Nastala doba, kdy se s tím muselo začít něco dělat. Zatím máme první a druhou vlnu a nutně potřebujeme, aby se EET zavedla do celé společnosti,“ obhajovala novelu v Senátu ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Nemůžeme zůstat na půli cesty, potřebujeme, aby byl tento institut zaveden do oblasti celé ekonomiky,” prohlásila Schillerová. Již dříve ministryně Novinkám řekla, že EET už podle ní nikdo nezruší.

Drahý nástroj, který je k ničemu, zněla kritika

Předloha ale v Senátu sklidila spíš kritiku. „Zákon podle nás nemá smysl, EET sbírá informace, které jsou podle nás k ničemu, jelikož je nelze s ničím porovnávat. Pokud máme takhle drahý nástroj, který zatěžuje podnikatele a nemá relevantní účinek, nevidím důvod, proč by měl pokračovat,“ prohlásil senátor Tomáš Goláň (Senátor 21).

„Systém EET by měl být zrušen. Každá rozumná vláda by si měla vážit malých podnikatelů, ne jim házet klacky pod nohy,” prohlásil senátor Ivo Valenta.

Pro některé podnikatele novela navrhuje usnadnění evidování tržeb takzvaným offlinovým režimem. Podnikatelé do ročního obratu s milionem korun budou moci tržby evidovat bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek. Zákon se nebude týkat lidí, kteří mají příjem menší než šest set tisíc korun za rok.

Senátní hospodářský výbor doporučil vyjmout pálenice a podnikatelské firmy s ročními příjmy do milionu korun a pěstitelské pálenice.

Schillerová tyto návrhy odmítá. Zvednout limit by podle ní nedávalo smysl. „Původně měl být limit pouze dvě stě tisíc korun. Nakonec jsem souhlasila, aby se limit zvedl na šest set tisíc korun. Pokud bychom šli na milion, což je hranice pro plátce DPH, minul by se kontrolní mechanismus účinkem,“ sdělila Schillerová.

Reklama

Související články

Skřípe nám to, připouštějí ANO i ČSSD

Mezi koaličními ANO a ČSSD to skřípe. V pondělí to připustil jak premiér Andrej Babiš (ANO), tak vicepremiér a šéf soc. dem. Jan Hamáček. Zástupci koalice by...

Výběr článků

Načítám