Hlavní obsah

Čeští politici odsoudili ruský útok, i Okamura by přijal uprchlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politici napříč spektrem odsoudili čtvrteční útok Ruska na Ukrajinu. Naplnil se podle nich nejhorší scénář, na který musí navazovat tvrdé sankce. Naopak ukrajinský stát by měl obdržet veškerou podporu ze strany ČR.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Vladimir Putin

Článek

„Jsme zemí, kde několik generací ví, co znamená probudit se do země, která je okupována. Na ruský barbarský útok musíme odpovědět rázně. Uvalit nejtvrdší sankce vůči Rusku a naprosto jej mezinárodně izolovat. Ukrajině dát veškerou podporu, o kterou zažádá. Jde i o naši svobodu,“ apelovala šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (ANO).

A podobně mluvil i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který označil ruskou agresi za invazi ruského prezidenta Vladimira Putina a „za velkou zkoušku pro celý svobodný a demokratický svět“.

Fiala: Česku nehrozí bezprostřední nebezpečí

Domácí

„Nejhorší obavy a nejhorší předpovědi se potvrdily. Putinova invaze na Ukrajinu je protiprávním, nespravedlivým mocenským krokem. Nesmíme v tom Ukrajinu nechat! Je to velká zkouška pro celý svobodný a demokratický svět,“ uvedl občanský demokrat.

Babiš: NATO musí posílit

Chování Moskvy dále odsoudili i politici opozice. „Tvrdě odsuzuji chladně promýšlený a ničím nevyprovokovaný útok Ruska na Ukrajinu. Chtěl bych také vyjádřit jasnou podporu Ukrajincům, jejich státu, vládě a nezávislosti. NATO musí posílit a Evropa musí začít brát svou obranu a bezpečnost o řád vážněji než dosud,“ napsal bývalý premiér a šéf nejsilnějšího opozičního hnutí Andrej Babiš.

Okamura: Přijetí uprchlíků? Můžeme pomoci především ženám a dětem

Také šéf SPD Tomio Okamura napsal, že jeho hnutí odsuzuje válečné řešení konfliktu na Ukrajině a dál podporuje mírová a diplomatická řešení.

Putin by měl jít před tribunál, míní Rychetský

Domácí

„Válka není řešení. Vláda ČR musí při svých jednáních zajistit v první řadě bezpečnost našich občanů a obranu České republiky,“ uvedl také.

Okamura dříve kritizoval přijetí uprchlíků například z válečných oblastí Sýrie. Na dotaz Novinek, jak se mimo jiné v současné době dívá na možnost přijetí uprchlíků z Ukrajiny a zda bychom měli ke kroku podle něj přistoupit, odpověděl: „Můžeme pomoci především ženám a dětem z přímo postižených oblastí na dobu časově omezenou konfliktem.“

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Zahraniční

Ruská armáda ve čtvrtek ráno zahájila letecký i pozemní útok na sousední Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin v televizním vystoupení oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, poté svědci z řady měst po celé Ukrajině začali hlásit silné výbuchy nebo zvuky znějící jako dělostřelecká palba.

Reklama

Výběr článků

Načítám