Hlavní obsah

Šéfové České televize a rozhlasu odmítli poslancům vysvětlovat zpravodajství o Ukrajině

Praha

Ředitelé České televize a Českého rozhlasu odmítli vystoupit na jednání sněmovního volebního výboru kvůli zpravodajství obou institucí o dění na Ukrajině. Diskusi k tomuto bodu svolal předseda výboru Martin Komárek (ANO). Šéfové ČT a ČRo mu napsali, že pozvání považují za nestandardní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České televize na Kavčích horách

Článek

Ani samotný sněmovní volební výbor není jednotný v tom, zda je vhodné zvát si na zasedání ředitele České televize a Českého rozhlasu kvůli zpravodajství o situaci na Ukrajině. Martin Komárek v tom ale nevidí žádný nátlak, říká, že chce po veřejnoprávních médiích pouze informaci o jejich práci.

"Nikdy jsem nezaznamenal tak silnou veřejnou diskusi o objektivitě. Chtěl jsem se jich zeptat, jak pracují. Mě to skutečně i z profesního hlediska zajímá," řekl Komárek. Slyšel prý ohlasy, že je zpravodajství proukrajinské i proruské. Navíc zástupci obou médií podle něj budou jednání stejně přítomni kvůli projednání výročních zpráv o jejich činnosti.

"Překvapila mne vaše reakce na mé zdvořilé pozvání k jednání, které nemá za cíl nic jiného než pomoci informovanosti o situaci na Ukrajině jak poslancům, tak i celé občanské veřejnosti, která je hluboce znepokojuje," napsal Komárek ve své odpovědi.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec ANO Martin Komárek

"Pokud i nadále setrváte na svém rozhodnutí, obrátím se na příslušné rady s žádostí o sdělení jejich postoje. Měl jsem ovšem za to, že debata na jednání volebního výboru by byla pro všechny přínosnější," uvedl v dokumentu, který má ČTK k dispozici.

Žádné tlaky

Ředitelé obou institucí ve společném dopisu Komárkovi vysvětlili, proč se jednání ke zpravodajství nemohou zúčastnit, mimo jiné kvůli tomu, že diváci chtějí mít jistotu, že redakční rozhodnutí nepodléhají žádným vnějším zájmům a politickým tlakům.

"Bod vámi zařazený na 12. schůzi volebního výboru však vzbuzuje obavu, že by tyto zásadní principy mohly být oslabeny," uvedli generální ředitel České televize Petr Dvořák a generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. Je podle nich nestandardní, aby podávali informace o zpravodajství orgánu veřejné moci nebo jinému orgánu, než je Rada ČT a Rada ČRo.

ODS a TOP 09 jsou proti pozvání

Proti pozvánce se postavil poslanec Zbyněk Stanjura (ODS). "Co my jim řekneme," zeptal se a upozornil, že pozici státu formuluje vláda, nikoli média.

"Podle mě ti, kteří mají problém s oficiálním stanoviskem naší vlády, hledají způsob, jak to obejít," prohlásil. Nechce se prý stavět do pozice zprostředkovatele stížností.

"My nejsme tím médiem, které mezi ně má vstupovat," souhlasila s ním poslankyně Nina Nováková (TOP 09). Jasné podle ní není, co by pak výbor udělal. "Každý to bude stejně interpretovat jinak," dodala.

Volební výbor měl jednat se šéfy veřejnoprávních médií ve čtvrtek. Generální ředitel České televize Dvořák i generální ředitel Českého rozhlasu Duhan měli vystoupit k bodu Informace o zpravodajství České televize a Českého rozhlasu o situaci na Ukrajině. "Nepřísluší nám zasahovat do činnosti volebního výboru, ale vzhledem ke shora uvedenému nemůžeme daný bod programu uvádět," napsali.

Reklama

Výběr článků

Načítám