Hlavní obsah

Poslanci plánují spojit Českou televizi a Český rozhlas

Právo, jp

O spojení veřejnoprávní České televize a Českého rozhlasu do jedné instituce, a to hlavně kvůli úspoře financí, mluví poslanci čas od času již minimálně třináct let. Nyní tuto možnost znovu otevřeli na úterním jednání sněmovního volebního výboru.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kromě finančních úspor jim nahrává fakt, že na Slovensku ke spojení veřejnoprávní televize a rozhlasu loni došlo a žádné velké problémy to nezpůsobilo. „Na Slovensku se to podařilo. Jsou to obrovské finanční úspory,“ argumentoval v diskusi člen výboru Vítězslav Jandák (ČSSD). Nechce ale, aby ze spojení vzešla „státní televize a rozhlas“.

„Určitě to nebudeme řešit letos,“ poznamenala náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová, která do nedávna vedla Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. „Měli bychom otevřít možnost spojení České televize a Českého rozhlasu. Je to ale jen jedna z možností,“ míní předseda volebního výboru Martin Komárek (hnutí ANO).

Naznačil, že skupina expertů, která bude připravovat změnu mediálního zákona, by měla být aktivnější a nedělat jen pouhé úpravy paragrafů, ale zamyslet se nad koncepčními mediálními cíli do budoucna.

Podle názoru poslanců by generální ředitele České televize (Petr Dvořák) a Českého rozhlasu (Peter Duhan) řídilo představenstvo, jako je tomu v jiných firmách. Není však vůbec jasné, kdo by členy tohoto představenstva volil a z jakého okruhu lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám