Hlavní obsah

Sedm ku dvěma. Na Hradě se patrně objeví vlajka EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šance, že by se po zvolení nového prezidenta objevila na Pražském hradě vedle prezidentské standarty i vlajka Evropské unie, je poměrné velká. Z prezidentských kandidátů se proti jejímu vyvěšení vyslovili pouze Přemysl Sobotka a Jana Bobošíková. Další sedm kandidátů by ji alespoň při konkrétních příležitostech vyvěsilo.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Nad Strakovou akademií, v níž sídlí úřad vlády, již vlajka EU vlaje. Po volbě prezidenta by se podle většiny kandidátů mohla objevit i na Pražském hradě.

Článek

Vlajka by naopak zavlála v případě zvolení Táni Fischerové, Karla Schwarzenberga či Zuzany Roithové. Ta však doplnila, že by nevlála po boku standarty hlavy státu, ale na stožáru spolu s vlajkou České republiky.

Vladimír Franz by evropskou vlajku vyvěšoval pouze při významných událostech, výročích a návštěvách. „Vlajka na Hradě především symbolizuje naši státnost,“ dodal.

Pro vyvěšení vlajky se minulosti vyslovili i Jan Fischer a Jiří Dienstbier, kteří na dotaz Novinek neodpověděli.

Vlajku EU by na Hradě vyvěsil i poslední z kandidátů, Miloš Zeman, který by její vyvěšení vyměnil za peníze z EU. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám