Hlavní obsah

Zeman chce vyvěsit na Hradě vlajku EU, výměnou za peníze z Bruselu

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentský kandidát Miloš Zeman je v případě svého vítězství připraven vyvěsit na Hradě vlajku EU, což současná hlava státu Václav Klaus odmítá. Oplátkou za toto vstřícné gesto by chtěl Zeman vyjednat finance z Bruselu na výstavbu kanálu Dunaj-Odra-Labe. Hradní uchazeč patří k velkým příznivcům velkých investic, považuje je za stimul pro nastartování ekonomiky.

Foto: Jiří Ovčáček, Právo

Prezidentský kandidát Miloš Zeman na setkání s novináři v pražské kavárně Slavia

Článek

„Symbolicky bych vztyčil vlajku EU na Hradě,“ pronesl Zeman na středeční neformální snídani s novináři v pražské kavárně Slavia s tím, že by to byl jeden z prvních kroků. Považoval by to za symbolické gesto vůči EU naznačující, že se poměry zlepšily. A oplátkou by chtěl vyjednat spolufinancování výstavby kanálu Dunaj-Odra-Labe, po které podle něj volají české podniky.

Podle Zemana by většinu výstavby financovala EU, zbytek ČR. Uvedl, že za 15 let by šlo na dílo ze státní pokladny 45 miliard korun. „To je třetina církevních restitucí,“ podotkl prezidentský kandidát. Zeman přitom vodní kanál označil za „příklad rozumné investiční akce“. Právě investice považuje za motor nastartování hospodářského růstu.

Prezidentský kandidát se vyjádřil i k dostavbě Temelína. Zdůraznil, že klíčovými požadavky jsou cena, bezpečnost a také nabídka spolupráce českým podnikatelům a exportérům. Litoval přitom, že ze hry vypadla francouzská společnost Areva. Ve hře zůstalo česko-ruské konsorcium a americký Westinghouse. „Konkurence tří by byla lepší,“ podotkl.

Zeman se také vrátil k úternímu článku slovenského deníku Sme, který ho označil za nejhoršího prezidentského kandidáta. Poznamenal, že tvrzení rozhořčilo jeho dceru Kateřinu, která mu pomáhá ve volební kampani. „Pokládal bych za drzost v případě volby slovenského prezidenta, kdybych se jako občan ČR do této volby vměšoval,“ komentoval Zeman článek, který byl podle jeho soudu sepsán „dosti hloupým jazykem“. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám