Hlavní obsah

Fiala doufá, že ANO pomůže rychlému schválení obranné smlouvy s USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Fiala (ODS) doufá, že opoziční hnutí ANO se připojí k vládě a pomůže rychlému schválení smlouvy o obranné spolupráci se Spojenými státy. Pomohlo by to omezit prostor pro vytváření ruských dezinformačních kampaní, řekl v nedělní Partii Terezie Tománové televize CNN Prima News. Předseda ANO Andrej Babiš žádá, aby vláda napřed zodpověděla otázky, které ANO ke smlouvě má a které se týkají případného pobytu amerických vojáků v Česku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

Podle Fialy je smlouva pro Česko důležitá i s ohledem na aktuální ruskou agresi vůči Ukrajině. Doufá proto, že ANO dohodu při parlamentní ratifikaci podpoří a odliší se tak od SPD. „Tady jde o to, abychom to rychle schválili a nedělali z toho téma pro ruskou dezinformační kampaň,“ řekl.

Babiš kabinet kritizoval, že staví opozici i občany před hotovou věc. ANO podle něj má ke smlouvě řadu otázek a bude chtít jejich zodpovězení. „Lidé se nás ptají, jestli tu budou američtí vojáci, jestli tu budou něco stavět,“ řekl. „Chceme vysvětlit detaily, chceme lidem vysvětlit, že nehrozí nebezpečí pro nás,“ zdůraznil.

Babiš se pustil do Fialy: Předejte vládu Kubovi a Stanjuru pošlete do Bruselu

Domácí

Fiala prohlásil, že smlouva vyjmenovává místa, kde by případně američtí vojáci mohli pobývat. Podle něj se v daných lokalitách nic stavět nebude. Upozornil, že smlouva je veřejně přístupná a poslanci ANO si ji už mohli přečíst. Vyjádřil obavy z toho, že se Babiš pokračujícími debatami o smlouvě snaží z tohoto dokumentu udělat téma politického boje.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) podepsala smlouvu v květnu ve Washingtonu. Dohoda má usnadnit případný pobyt amerických vojáků v Česku, upravuje především jejich právní postavení v případě, že by zde plnili úkol. Její součástí je také seznam vojenských zařízení a prostorů české armády, které budou moci ozbrojené síly USA za předem dohodnutých podmínek využívat. Tato zařízení a prostory zůstanou plně v českém vlastnictví.

Podobnou smlouvu má s USA většina zemí NATO. Než bude česko-americká dohoda platná, musí ji schválit obě komory českého Parlamentu a podepsat prezident.

Expert: Smlouvou s USA se vazalem nestaneme

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám