Hlavní obsah

Sadař: Stromy rozkvetly brzy, mrazy je teď ohrožují víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní výkyvy počasí, kdy se teploty houpou mezi třiceti stupni a nulou, ohrožují úrodu. Rozhodne příštích čtrnáct dnů, popsal v rozhovoru pro Právo Dominik Grohmann, který si říká potulný sadař a věnuje se výsadbě ovocných stromů v krajině. O extenzivním ovocnářství nabízí už několik let kurzy a poradenství.

Foto: https://www.potulnysadar.cz/

Potulný sadař Dominik Grohmann

Článek

V jaké kondici jsou nyní ovocné stromy?

Protože byla relativně vlhká zima, problémy se suchem moc nejsou, i když teploty byly teď hrozně vysoké. Spíš hrozí nějaké bleskové sucho, kdy vyschne jen svrchní vrstva půdy. Když je teď trochu delší doba sucha, je třeba si u mladých stromů hlídat zálivku.

Problém však očekávám s jarními mrazíky, protože stromy vykvetly o hodně dřív než je standardní, ale zároveň nám nyní hrozí velký propad teplot. To je samozřejmě pak problém, co se týče úrody.

Které druhy stromů jsou choulostivější?

Nejcitlivější jsou meruňky, ale pak i mandloně, broskvoně, třešně, jabloně nebo hrušně. Problém je, že teď už bude všechno odkvetlé, ale na mráz jsou velmi citlivé i ty malé plody. Ty jsou dokonce i citlivější než květ v prvních fázích vývoje. Čím později mrazy přijdou, tím větší poškození bude.

Razantní ochlazení přichází

Počasí

Takže v této kombinaci je to dost nepříjemné, protože jaro přišlo mnohem dřív, než je obvyklé, a následky ochlazení budou tedy horší než za klasického aprílu?

Přesně tak. Ale co se týče kondice stromů, na ně to přímo zásadní vliv nemá. Větší dopad měla dlouhá vegetační doba v loňském roce, kdy spousta stromů opadala až v půlce listopadu. To má za následek, že dřevo není vyzrálé a potom namrzají v zimě letorosty.

Můžete to přiblížit?

Loni byl hodně teplý podzim, vlastně celý říjen bylo hodně teplo, takže se stromy nepřipravovaly na ukončení vegetace a stále rostly. A zároveň jejich výhony nebyly úplně zdřevnatělé, takže potom mohly v zimě namrzat. Samozřejmě je to větší problém opět u mladších stromů, zatímco starší si s tím poradí lépe.

Znamenalo to, že jsme teď na jaře museli prořezávat větve více, než je obvyklé. U mladých stromů byly výhony namrzlé až do třiceti centimetrů, a o to hlouběji jsme to museli vzít, protože větší část byla prostě mrtvá.

Mohou velké výkyvy počasí vadit i třeba hmyzu, včelám?

Určitě ano. Jaro přišlo dřív, ale co je podstatnější, přišlo náhle. Všechny stromy vykvetly v mnohem kratším časovém horizontu. Zatímco dřív začaly jabloně kvést třeba až za měsíc a půl po meruňkách, teď během tří týdnů vykvetly všechny stromy.

Opylovači se tak nenamnoží do potřebného množství. I když třeba plody nezmrznou, mohou chybět opylovači, aby zajistili plodnost.

Když se sadaři ještě před pár týdny radovali, že je brzy hodně teplo a že bude bohatá úroda, tak teď jim úsměv ztuhl, protože došlo na hodně špatný scénář a úroda bude slabší?

Rozhodne následujících čtrnáct dnů, jestli přijdou mrazíky a jestli včely dokázaly opylovat dostatek květů. A v tom se bude lišit situace podle lokality. Podle mě může být letos úroda docela dobrá, ale vymyká se to a přináší to spíše nové výzvy, že bychom měli víc uvažovat nad tím, co zasadit do budoucna.

Léto utnou sněhové vločky. A nebude to krátkodobý exces

Počasí

Reklama

Související témata:

Související články

Stromy kvetou dřív, alergie nastupují

Zarudlé oči a neustávající rýma letos překvapily alergiky dříve než obvykle. Ačkoliv je polovina února, nebývale teplé a slunečné počasí nechalo rychleji...

Výběr článků

Načítám