Hlavní obsah

Stromy kvetou dřív, alergie nastupují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zarudlé oči a neustávající rýma letos překvapily alergiky dříve než obvykle. Ačkoliv je polovina února, nebývale teplé a slunečné počasí nechalo rychleji vykvést některé stromy. Vzduchem se aktuálně šíří hlavně pyly lísky a olše. Výrazné ochlazení, které by alergikům ulevilo, zatím nelze očekávat.

Foto: Profimedia.cz

Líska. Ilustrační foto

Článek

„Opravdu jsem se již setkal v ambulanci s pacienty, kteří mají výrazné příznaky pylové alergie, ať již se jedná o rýmu, nebo alergický zánět spojivek,“ řekl Novinkám imunolog a přednosta Pracoviště laboratorních metod v Institutu klinické a experimentální medicíny Ilja Stříž.

Od minulého týdne začaly kvést i cypřišovité stromy. Hlavní pylová sezona pro lísky a olše byla dokonce už v předminulém týdnu, kdy byly koncentrace jejich pylů ve vzduchu nejvyšší, a postupně by se měly snižovat. Dosud běžně dominovaly spíš až na přelomu února a března.

„Vzhledem ke zkříženým reaktivitám pylových alergenů mohou mít značné problémy i pacienti, kteří jsou alergičtí například na pyl břízy, která dosud nekvete,“ poznamenal imunolog.

Týden bude bohatý na srážky

Počasí

Podle předpovědi se mají postupně objevovat pyly tisu a topolů, které nejsou natolik dráždivé.

Meteorologové zatím neslibují na další týdny výraznější ochlazení, které by šíření pylových částic ve vzduchu zpomalilo.

O něco by mohly teploty klesnout na přelomu února a března. „Některé modely udávají, že by se mohlo mírně ochladit, ale pořád to nevypadá na celodenní mráz,“ poznamenal meteorolog Michal Žák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Těžší nasadit léky s předstihem

Ani to by ale lidem, kterým se rozběhlo každoroční martyrium s vyrážkami, kýcháním, zduřením nosní sliznice a zarudlýma očima, nemuselo pomoci.

„Koncentrace pylů v ovzduší mohou samozřejmě při ochlazení a zejména při deštivém počasí dočasně poklesnout, ale imunitní systém je už po zimě nastartovaný a alergický zánět v nose nebo dýchacích cestách trvá déle,“ vysvětlil Stříž, který je současně místopředsedou České společnosti alergologie a klinické imunologie.

Dřívější nástup teplého počasí a rozkvétání keřů a stromů je problémem nejen proto, že se tím prodlužuje sezona alergií, ale také se na ni nelze včas připravit. Komplikuje se tím třeba nasazení alergenové imunoterapie.

„Antialergika by se měla ideálně nasadit třeba měsíc před vypuknutím sezony,“ upozornila praktická lékařka Ludmila Bezdíčková. Sama ale zatím nápor alergiků ani zvýšenou koncentraci pylů v Praze, kde působí, nezaznamenala.

Podobný jev pozorovali alergologové ve svých ambulancích už loni. Prodlužování pylové sezony přičítají někteří klimatickým změnám. „Kvůli globálnímu oteplování se pylová sezona prodlužuje, dříve začíná a později končí, takže je i celkové množství vdechnutých pylů větší, než tomu bylo v minulosti,“ zdůraznil Stříž.

Globální teploty dosáhnou v příštích pěti letech rekordů

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám