Hlavní obsah

Léto utnou sněhové vločky. A nebude to krátkodobý exces

Nejen na horách a ve vyšších polohách, sněhové vločky se v příštím týdnu podle meteorologů budou objevovat i v nížinách. Podle meteorologů přitom nepůjde o krátkodobý exces, modely naznačují, že chladné počasí vydrží minimálně do příštího víkendu nebo i déle.

Pohled modelu ECMWF na blížící se ochlazení na začátku příštího týdne (jedná se o animaci teploty ve výšce cca 1500 m n.m. )Video: ČHMÚ

Článek

Meteorologové pokračují v upřesňování vývoje počasí v příštím týdnu, které bude podle všeho diametrálně odlišné od víkendu, kdy se dočkáme teplot nad 25 °C. Teplotní sešup bude patrný již v pondělí.

„Do prostoru střední Evropy se dostane chladný vzduch od severozápadu. Na hřebeny hor přinese teploty kolem 0 °C a slabší sněhovou pokrývku, do nížin denní maxima kolem 10 °C,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Sněhové vločky nicméně sestoupí, byť výjimečně, i do nížin. „Všechny modely se s velkou pravděpodobností shodují, že ochlazení potrvá minimálně do příštího víkendu nebo i déle,“ doplnili meteorologové.

Již dříve meteorologové upozornili, že v druhé polovině týdne očekávají i chladná rána s teplotami pod bodem mrazu, který by mohl mít fatální důsledky pro část kvetoucí vegetace.

Sníh se vrátí nejen do hor a ráno bude mrznout

Počasí

Výběr článků

Načítám