Hlavní obsah

Razantní ochlazení přichází

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chladné počasí, které s sebou přinese pondělní přechod studené fronty, nás bude provázet po celý týden. Četné srážky a teploty kolem 10 °C budou v ostrém kontrastu s právě skončeným víkendem, který byl orámován letními teplotami. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 15. 4.Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Po pondělním přechodu studené fronty, bude do Česka proudit studený vzduch od severozápadu až severu, který výrazně srazí teploty. Ve druhé polovině příštího týdne budou nejnižší ranní teploty klesat místy pod nulu a mrazy mohou poškodit kvetoucí vegetaci,“ uvedla Honsová.

Zatímco na vrcholcích hor se budou sněhové vločky objevovat již v pondělí, v nížinách se s nimi setkáme přechodně v průběhu týdne. „Na horách se sněhová pokrývka udrží,“ dodala meteoroložka.

V pondělí bude převážně oblačno až zataženo, na většině území s deštěm, přeháňkami a ojediněle rovněž bouřkami. Jak již bylo řečeno, v nejvyšších polohách hor se bude jednat o srážky sněhové.

Léto utnou sněhové vločky. A nebude to krátkodobý exces

Počasí

Teploty se přes den dostanou na 13 až 17 °C, pouze na jižní Moravě by ještě mohlo být až 21 °C. Je třeba počítat i s čerstvým větrem s nárazy o rychlosti kolem 55 kilometrů v hodině.

V úterý nás čeká proměnlivá oblačnost, místy opět s deštěm či přeháňkami, které postupně od středních poloh budou přecházet ve sněžení. Ráno teploty klesnou na 7 až 2 °C, přičemž na západě republiky se již mohou vyskytovat přízemní mrazíky. Denní maxima se dostanou na 8 až 12 °C. I nadále bude foukat čerstvý vítr.

Ve středu bude oblačno až zataženo, místy se objeví déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh srážky sněhové,“ uvedla Honsová. Ranní teploty klesnou na 5 a 0 °C, přičemž místy je třeba počítat s přízemními mrazíky. Přes den se maxima dostanou na 6 až 11 °C.

Oblačno, místy s deštěm či přeháňkami by mělo vydržet i ve čtvrtek. Stále bude platit, že od vyšších poloh se setkáme se sněhovými srážkami. Ráno minima klesnou na 2 až -2 °C, přes den zůstanou teploty mezi 5 a 9 °C.

Velmi podobné počasí by mělo vydržet i v pátek a v sobotu. Měnit se po oba dny nebudou měnit ani teploty. Ranní setrvají nejčastěji v intervalu 2 až -2 °C, přes den se dostanou na 5 až 9 °C.

Zataženou oblohu predikují modely i na neděli. Srážky by se měly objevovat spíše ojediněle, ale stále by se od vyšších poloh mělo jednat o srážky sněhové. Ranní teploty setrvají mezi 2 až -2 °C, přes den by mělo být mezi 6 a 10 °C.

Od léta každý měsíc rekordní. I březen byl nejteplejší v historii měření

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám