Hlavní obsah

Rusko jako hrozba u poslanců ANO neprošlo. Radši by volali po příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Usnesení, které ve středu večer přijala Sněmovna a které označuje režim v Rusku za největší hrozbu pro Českou republiku, nepodpořil nikdo z ANO ani z SPD. Obě partaje připravily vlastní návrhy. Zatímco SPD se netají tím, že a priori odmítá veškeré vládní návrhy, ANO ve svém usnesení volalo po uzavření příměří a trvalém míru.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Zleva Alena Schillerová, Andrej Babiš a Karel Havlíček (všichni ANO)

Článek

Když se poslanci ve středu večer dostali po dvoudenním jednání k hlasování o usnesení, které by zastřešilo mimořádnou schůzi, měli před sebou trojici návrhů.

Jakkoliv popudem ke svolání mimořádného jednání byly kroky šéfa ANO Andreje Babiše, který v reakci na kritická slova ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), jenž Babišovy výroky označil za bezpečnostní hrozbu, vyzval své spolupracovníky k lustraci ministrových kroků i soukromí, závěrečná usnesení o Babišovi nehovořila.

Koaliční strany v devítibodové matérii označily za největší hrozbu Rusko a zdůraznily zahraničněpolitické ukotvení naší země k NATO a EU. V hlasování jej podpořilo 84 koaličních poslanců, proti byli nepřekvapivě všichni přihlášení poslanci SPD a dvojice poslanců hnutí ANO.

Největší bezpečnostní hrozbou je podle Sněmovny ruský režim

Domácí

Všemi prostředky za trvalý mír

To prostřednictvím předsedkyně poslaneckého klubu Aleny Schillerové předložilo vlastní návrh. Odkázalo se v něm na dva roky staré usnesení z 29. března 2022, v němž Sněmovna nedlouho po zahájení ruské agrese žádala vládu „o intenzivní diplomatické kroky s cílem rychlého ukončení válečného konfliktu na Ukrajině“.

V dalším bodu ANO navrhlo vyzvat vládu „aby se všemi dostupnými prostředky zasadila o co nejrychlejší zastavení vojenských operací a uzavření odpovídajícího příměří, které by umožnilo zahájení vzájemných jednání Ukrajiny a Ruska o spravedlivém a trvalém míru“.

To vše s konstatováním, že Ukrajina byla napadena Ruskem a jako suverénní stát má naši podporu při zachování územní celistvosti. Zároveň usnesení vládu vyzývalo, aby vystupovala proti šíření „atmosféry obav z válečného konfliktu, válečné hysterie a propagandy“.

Babišovo mírové pnutí nabývá nových rozměrů

Domácí

Jak dosáhnout trvalého míru, který se v minulosti opakovaně ukázal být iluzorní představou, hnutí neuvádí. Patrně uspořádáním mírové konference v Praze, po níž opakovaně volal Babiš. „Začněme mluvit o míru. Nikdo nechce válku,“ opakuje s oblibou šéf ANO za situace, kdy ruské bomby dopadají na ukrajinská města.

Návrh usnesení ANO
Poslanecká sněmovna
I. vyzývá vládu České republiky, aby v rámci své zahraniční a bezpečnostní politiky plně respektovala a naplňovala usnesení Poslanecké sněmovny č. 184 ze dne 29. března 2022, které v bodě dva žádá vládu o intenzivní diplomatické kroky s cílem rychlého ukončení válečného konfliktu na Ukrajině. Současně vyzývá vládu České republiky, aby ve lhůtě do 30 dnů vypracovala a předložila Poslanecké sněmovně zprávu, kterou informuje Poslaneckou sněmovnu o tom, jaké konkrétní diplomatické kroky učinila pro naplnění tohoto usnesení;
II. konstatuje, že dlouhodobým bezpečnostním zájmem České republiky je mírové soužití všech zemí Evropy a světa v souladu se Severoatlantickou smlouvou ze dne 4. dubna 1949, NATO, smlouva o NATO, přičemž současný válečný konflikt na Ukrajině, způsobený agresí a závažným porušením mezinárodního práva ze strany Ruské federace, tento stav přímo ohrožuje. Při plné podpoře Ukrajiny jako suverénního státu a zachování jeho územní celistvosti Poslanecká sněmovna naléhá na vládu, aby se všemi dostupnými prostředky zasadila o co nejrychlejší zastavení vojenských operací a uzavření odpovídajícího příměří, které by umožnilo zahájení vzájemných jednání Ukrajiny a Ruska o spravedlivém a trvalém míru, vedlo k zamezení dalším lidským obětem konfliktu a zamezilo jeho jakékoliv eskalaci;
III. podporuje budování Armády České republiky s cílem plnění závazků v rámci NATO a posilování obranyschopnosti České republiky;
IV. žádá vládu, aby v celospolečenském zájmu svou komunikací aktivně vystupovala proti šíření atmosféry obav z válečného konfliktu, válečné hysterie a propagandy.

Schillerová nadto zdůraznila, že dle hnutí není žádné usnesení třeba, neboť deklarace přijaté Sněmovnou před dvěma lety jsou stále platné. „Hlasovat další a další usnesení považujeme za pokrytecké, ale připravili jsme vlastní usnesení, kde se nepíše o tom, co vláda dělá, taky jí to tady primárně nevyčítáme, ale co by dělat měla a nedělá,“ uvedla šéfka klubu k aktuální výzvě po uzavření příměří. Hlasy 46 poslanců ANO k přijetí nicméně nestačily.

Úspěch neměl ani návrh z dílny SPD, podle níž se bezpečností situace změnila kvůli rozpadu mezinárodního práva a systému kontroly zbrojení. Ruskou agresi usnesení označuje za „konflikt na Ukrajině“ a podobně jako ANO opakuje , že „řešením je mír, nikoli válka“. Jak míru dosáhnout však ani SPD neuvádí.

Návrh usnesení SPD
Poslanecká sněmovna konstatuje
I. politickou a bezpečnostní situaci České republiky změnily zásadní skutečnosti evropské a světové politiky. Jde především o rozpad systému kontroly zbrojení a omezení výzbroje, rozpad systému mezinárodního práva a politiku Evropské unie směřující k podpoře migrace a ztrátě ekonomické konkurence. Důsledkem je růst ozbrojených konfliktů a nestabilita ve světě včetně hrozby zásadní vojenské konfrontace s použitím zbraní hromadného ničení;
II. bezpečnost České republiky dnes zásadně ovlivňuje především konflikt na Ukrajině. Naše země je v důsledku mylných koncepcí výstavby armády naprosto nepřipravená na vstup do válečného konfliktu;
III. zásadním nebezpečím je hrozba zapojení České republiky a jejích ozbrojených sil do tohoto konfliktu i mimo rámec NATO jako součást iniciativy jedné nebo více členských zemí. Řešením je mír, a nikoli válka. Vyslání sil Armády České republiky by bylo politickým a vojenským hazardem se životy českých občanů a s osudem České republiky.

Označení Ruska za největší hrozbu a teroristický stát neušlo pozornosti nejen na Ukrajině, ale referoval o něm i německý deník Bild. Ve světle iniciativy na dodávky dělostřelecké munice pro Ukrajinu jde o další dílčí krok k posílení tuzemských pozic v rámci euroatlantických struktur.

Fiala tvrdě do Babiše: Dost bylo fízlování a ponižování. Už na to nejsme zvědaví

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám