Hlavní obsah
Online

Fiala tvrdě do Babiše: Dost bylo fízlování a ponižování. Už na to nejsme zvědaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci na úterní mimořádné schůzi řešili, zda je expremiér a předseda nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andrej Babiš bezpečnostním rizikem pro Česko. Schůzi svolala pětikoalice poté, co Novinky přinesly zprávu o tom, že Babiš u svých spolupracovníků poptával citlivé informace na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Schůze byla nakonec přerušena do středeční deváté hodiny ranní.

Živě: Jednání Poslanecké sněmovny 19. 3. 2024Video: psp.cz

 
Článek

Jednání se protáhlo do večerních hodin, až do noci se ale nejednalo. Za řečnickým pultíkem vystoupila řada koaličních poslanců. Babiš a jeho Hnutí ANO se ale úterního zasedání neúčastnila, krátce poté, co si sněmovna odhlasovala mimořádný bod schůze, opustili členové ANO jednací sál. Mluvit však budou zítra, od devíti hodin jsou přihlášeni Andrej Babiš, Alena Schillerová, Tomio Okamura a další.

„Jsme hrozně rádi, že koalice schůzi svolala. Otevře se tam celá řada věcí. Jestli si někdo myslí, že budeme jako nejsilnější strana stát někde v koutě, tak se velmi, velmi mýlí,“ řekl Novinkám první místopředseda hnutí Karel Havlíček.

Babiše označil za bezpečnostní riziko ministr zahraničí Lipavský předminulý týden. „Teď najíždí na nějakou pacifistickou notu. Nevím, kdo mu ty mírové příspěvky píše, ale mně přijde, že začíná být bezpečnostním ohrožením této země,“ řekl tehdy v ČT. Babiš si týž den vyžádal o Lipavském od svých spolupracovníků citlivé informace, jak zjistily Novinky. „Udělejte mi teze, podklady na tohoto zm*da. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Doha, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba,“ psal v mailu, kde se ptal i na děti Lipavského.

Babiš i celé ANO odmítá, že by byl bezpečnostním rizikem nebo sháněl nějaké „kompro“, pouze se prý chtěl Lipavského zeptat, zda by své děti poslal do války, když o ní podle něj vláda stále mluví.

FOTO: Sněmovna jedná o Babišovi

Domácí

Schůze přerušena do středečních 9 hodin

Poslanci přerušili mimořádnou schůzi. Znovu se sejdou po noční pauze ve středu v 9 hodin ráno.

Vážení čtenáři, dnešní on-line přenos z jednání Sněmovny je u konce. Pokračovat se bude ve středu ráno, dění budeme taktéž sledovat v on-line reportáži. Děkujeme za přízeň.

Dohadování trvá, vystoupit chce dvacítka poslanců

V obecné rozpravě chce vystoupit více než dvacet poslanců, jde jak o koaliční, tak i opoziční. Zatím se však zákonodárci stále dohadují v rámci dvouminutových faktických poznámek.

Přou se například o tom, zda uniklý Babišův e-mail je, či není soukromou korespondencí. Poslanec ANO Hubert Lang například hájí svého šéfa, který podle něj není žádným bezpečnostním rizikem, naopak za něj označuje ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) či poslankyni ODS Evu Decroix.

Poslanci se hádají

Od doby, co si poslanci schválili program schůze, se na plénu hádají řadoví poslanci. Využívají k tomu faktické poznámky, během nichž mohou mluvit dvě minuty. Zástupci ANO hájí svého šéfa Andreje Babiše. Rozčilují se, že jeho metody koalice nazývá „estébáckými“ nebo že říkají, že Babiš si dělá složky na lidi. Podle členů ANO je to rešeršování.

Sněmovna schválila program schůze

Poslanci se po čtyřech hodinách dostali k hlasování o programu mimořádné schůze svolané na popud vládních stran k tématu bezpečnostních rizik pro Českou republiku. Program podpořili jak zástupci koalice, tak opozice. Pro hlasovalo 143 ze 156 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo.

Prvně měli v obecné rozpravě vystupovat opět řečníci s přednostním právem, tedy šéfové stran, poslaneckých klubů, členové vlády a grémia Sněmovny, ale všichni takoví z hnutí ANO i SPD se svých projevů vzdali. Chtějí vystoupit až ráno. Ke slovu se tak dostal řadový poslanec Jan Richter (ANO).

Pekarová Adamová odmítla manipulaci s přihláškami

Předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová na plénu řekla, že opozice výroky o míru nahrává pouze Rusku. „Protože když se neustále opakují výroky o míru a o tom, že by měla začít mírová jednání, tak to vytváří dojem, že Ukrajina o míru jednat nechce,“ řekla Pekarová. Dodala, že to ale není pravda; Ukrajinci nabízí jednání, ale podle svých podmínek.

Předsedkyně Sněmovny apelovala na to, že Česko nesmí v pomoci Ukrajině ustat. „Pokud nepomůžeme napadenému, tak se v budoucnosti může stát, že nikdo nepomůže nám. A nespoléhejme se na to, že jsme součástí různých spolků,“ podotkla.

Adamová se také ohradila, že by jakkoli manipulovala se seznamem přednostních hlasů. „Funguje to podle starého pravidla: Kdo se dříve přihlásí, tak dříve mluví. Ale kolegové z opozice přišli dvě minuty poté, co přinesli své přihlášky ministři,“ řekla Pekarová.

První opoziční řečník: Okamura

Ke slovu se po zhruba třech a půl hodinách dostal první řečník z řad opozice. Je jím šéf SPD Tomio Okamura. Zástupci hnutí ANO s přednostními právy již byli vyvoláváni, ale nebyli v sále, a tak jejich přihláška byla zrušena. Je tak možné, že se brzy bude hlasovat o programu schůze.

„Svolali jste mimořádnou schůzi k bezpečnostním rizikům pro Českou republiku. Děkuji vám za to, protože dosud jste se tomuto tématu vyhýbali, nebo ho ohýbali, co to šlo. Vytáhli jste ho v afektu a z předvolebních důvodů, kdy cílem není bezpečnost země, ale před volbami se řádně vzájemně poplivat,“ prohlásil Okamura na adresu vládní koalice, které vmetl, že neřeší problémy občanů.

Lipavský: V sázce je budoucnost naší země

Ke slovu se dostal na plénu i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který označuje Babiše za bezpečnostní riziko pro stát.

„V sázce není ve skutečnosti nic menšího než budoucnost a prosperita Česka a všech našich občanů. Andrej Babiš neustále dokola opakuje, že nechce válku, a já myslím, že si nikdo nepřeje válku. Pevně v to věřím. Ale jaké jsou možnosti, hrát si na nového Chamberlaina? Dobře víme, že politika appeasementu nikdy nikam nevedla,“ řekl v úvodu svého proslovu Lipavský.

Ten ke svém projevu připnul historický exkurz týkající se účinnosti mírové politiky. „Nechci z bezpečnosti dělat politickou frašku. Hnutí ANO bezpečnosti nerozumí nebo nechce rozumět. Válka na Ukrajině není počítačová hra, nedá se vypnout a jít pryč. To nejsou tanečky na TikToku, které posunete palcem, když vás přestanou bavit,“ dodal Lipavský.

Zároveň si rýpl do Babiše, který se v e-mailové komunikaci dotazoval, zda má děti.

„Ptám se, zda člověk, který měl ambici být prezidentem této země a vrchním velitelem armády, opravdu takto smýšlí. Proč hraje na emoce, mluví o vysílání dětí do války. Do války chodí dospělí, aby chránili své rodiny,“ uzavřel.

Schůze nezajímá nikoho

Po 17. hodině byl sál téměř prázdný. Zdá se tak, že schůze nezajímá poslance opozice, ale ani koalice. Na plénu v tu dobu hovořil šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Lavice nemělo prázdné jen hnutí ANO, ale i SPD (vlevo) či ODS (vpravo). Přítomni v sále dokonce nebyli ani ministři.

Foto: Dáša Šamanová, Novinky

Téměř prázdný sál Poslanecké sněmovny

Schillerová: Projevy členů vlády jsou komické a zoufalé

„Už více než dvě hodiny pozorujeme vynucené komické a zoufalé projevy členů nejméně úspěšné vlády od roku 1989,“ komentovala na tiskové konferenci dosavadní průběh jednání šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Ta se zároveň rozčilovala, že její šéf Andrej Babiš je „na lavici obžalovaných“ a nemá možnost se k tomu vyjádřit. Dříve novinářům řekla, že jim koalice nabídla kompromis, že by Babiš mohl vystoupit s přednostním právem po premiéru Petru Fialovi (ODS), ale že by mohl mluvit maximálně 45 minut. To mu podle Schillerové nestačilo, a tak to odmítli.

Babiš: Vždy jsme tvrdili, že jsme pevnou součástí NATO

Babiš také odmítl, že by byl bezpečnostním rizikem pro Česko, jak jej označil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Vždy jsme tvrdili, že jsme pevnou součástí NATO. Mluvím o tom, že nechci válku, chci mír. Nikdy jsme neřekli, že by Ukrajina měla přijít o své území. Pan Lipavský brutálně lhal, když mě označil za bezpečnostní riziko. Na děti jsem se ptal, protože pro mě jsou děti to nejdůležitější v mém životě. Já mluvím o dětech v kontextu války, mluvím o míru, mluvím o tom, že ta válka musí skončit. Proto jsem se chtěl zeptat, jestli by poslal své děti do války,“ pokračoval Babiš ve své tradiční mírové rétorice.

„Tahle vláda je totální katastrofa, ničí naši zemi, tak potřebují tohle nové téma,“ dodal.

Nikdy jsem složky nedělal, hájí se Babiš

Babiš na tiskové konferenci znovu odmítl, že by schraňoval složky na své konkurenty. Kauzu e-mailu, v němž ministra zahraničí Lipavského označil za „zm*da“ a svých spolupracovníků se ptal, zda má děti, označil za „vylhanou a vymyšlenou“.

„Je to lež, žádné složky jsem nikdy neměl, neděláme žádné kompro. Nikdy jsem nic nezneužil. Je to stokrát opakovaná lež. Díky této pseudokauze jsem se dozvěděl, že Piráti dělali složky. Krásné složky, my jsme amatéři,“ řekl Babiš a pustil se do pětikoalice kvůli tomu, že ho vyzývá, aby do politického soupeření netahal rodiny a děti.

„Ta drzost, že tato koalice mluví o tom, že bych si dovolil udělat něco proti rodinám mých politických konkurentů. Vážně? Co jste udělali vy s mým synem? Zneužívali jste moji rodinu, psali jste články proti mojí manželce, dceři, to je skandální,“ čílil se Babiš.

Má děti? Babiš si objednal složku na Lipavského. Jenže mail poslal, kam neměl

Babiš: Fiala by měl podstoupit psychiatrickou léčbu, trpí antibabišismem

Šéf ANO Andrej Babiš zatím nemůže vystoupit na plénu, před ním je totiž s přednostním právem přihlášeno více než deset zástupců koalice. Místo toho si alespoň udělal tiskovou konferenci pro novináře, kde komentoval jednání Sněmovny.

„Všem spoluobčanům bych doporučil projev pana premiéra. Ten pokořil nový rekord ve vyslovení slova Andrej Babiš a nový rekord v počtu lží. Koalice by měla doporučit panu premiérovi nějakou psychiatrickou léčbu. Vypadá to, že trpí antibabišismem,“ uvedl Babiš.

Nekroutí se vám prsty na nohou? tázal se Rakušan nepřítomných poslanců ANO

Rakušan se ve svém proslovu obracel také na nepřítomné poslance ANO.

„Nemůžu věřit jedné věci, a to, že všichni ti poslanci, kteří dostali pokyn opustit sál a zanechali nám tady po sobě cedulky, si myslí totéž. Nezlobte se na mě, ale to alespoň některým z vás nekroutí prsty u nohou, když musíte obhajovat něco tak odporného, jako je útok na rodinné příslušníky, šmírování v soukromí, sbírání informací, vytváření složek? Vždyť s tímhle nemůžou být srovnaní ani někteří vaši voliči,“ tázal se zástupců ANO na plénu Rakušan.

Poslanci ANO opouští jednací sálVideo: Novinky

Rodina je tabu, řekl Rakušan

„Rodina a děti jsou tabu. Nemůžeme nikdy připustit, aby se kdokoliv snažil rodinné příslušníky zneužívat pro falešnou politickou hru,“ zkritizoval Rakušan Babišův dotaz na děti Lipavského.

Rakušan očekává, že zástupci ANO přijdou ve svých vystoupeních se strategií „nejlepší obranou je útok“, ačkoliv by prý spíš očekával pokání a uznání chyby. „Člověk by očekával, že tu bude nějaká sebereflexe, že tu bude nějaké pokání, uznání chyby, třeba vzkaz, že to byla blbost, že nemá se to dělat, nebuď jako Andrej Babiš a nedělej to. Jediná chyba je přiznání chybné adresy,“ uvedl ministr vnitra a šéf vládního STAN.

Vyzval následně Babiše, aby „jednou pro vždy“ z politiky vynechal děti.

Rakušan rýpal do Babiše: Připravil jsem vám složky na poslance STAN

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se na plénu ohrazoval proti tomu, že do politické hry nepatří zatahování rodin. Zároveň si rýpl do Andreje Babiše s tím, že využívá „estébácké metody“.

„Myslel jsem, že tu Andrej Babiš bude sedět, a chtěl jsem mu ušetřit práci. Pokud se chcete něco dozvědět o poslancích hnutí STAN, připravil jsem vám složky. Možná budete zklamaný ze zdrojování, vy máte jiné metody. Dal jsem tam takové to číslování psané na stroji, složka má vždy číslo pro přehlednost. Tak se to prý v minulosti dělalo, aby to pro vás bylo komfortní,“ narážel Rakušan na to, že Babiš měl být v minulosti členem StB. Ten to ale dlouhodobě popírá, dokonce se kvůli tomu soudí.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám