Hlavní obsah

Babišovo mírové pnutí nabývá nových rozměrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mediální snaha šéfa ANO Andreje Babiše o nastolení míru na Ukrajině nabývá nových rozměrů. Už o tom nemluví jen v médiích a na sociálních sítích, v úterý dokonce navrhl na plénu Sněmovny zařadit nový bod na program schůze, který měl být výzvou premiéru Petru Fialovi (ODS) a prezidentu Petru Pavlovi, aby v Praze uspořádali mírovou konferenci. Jak by měla ale probíhat a kdo by na ni podle něj měl dorazit, neřekl.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Šéf ANO Andrej Babiš na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„První bod, který navrhuji, a je to v podstatě výzva pro pana prezidenta a pro pana premiéra, je mírová konference v Praze. Proč vedou vláda a prezident válečnou propagandu a neusilují o mír a nezorganizují mírovou konferenci v Praze?“ řekl Babiš v úterý ve Sněmovně.

Odkazoval se přitom na plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že by se mohly letos uskutečnit dvě mírové konference i s ruskou účastí. „Začněme mluvit o míru. Nikdo nechce válku,“ zdůrazňoval v úterý šéf ANO jako už snad mnohosetkrát.

Několikrát pak výzvu premiérovi a prezidentovi na plénu ještě zopakoval. Na dotaz Novinek, kdo čeká, že by se z ruské strany mírové konference zúčastnil, už ale neodpověděl a dotaz na svůj nápad hodil na ostatní ústavní činitele. „Zeptejte se prezidenta a premiéra, oni se mají angažovat za mír, a ne za válku, a mírový summit zorganizovat,“ řekl pouze.

Babiš naráží ve svém hnutí na odpor kvůli případným námluvám s Okamurou

Domácí

Poslanci nakonec Babišův bod neschválili, projednávat ho tak Sněmovna tento týden nebude.

Babiš v úterý na plénu navrhl zařadit na program schůze celkem 16 bodů. V nich chtěl opět mluvit například o nákupu amerických letounů F-35, které jsou podle něj „předražené“. Navrhoval prodloužení pronájmu gripenů.

Na oplátku věnoval ministryni obrany Janě Černochové (ODS) bílé tričko s vyobrazením této švédské stíhačky. Ministryně počátkem února věnovala Babišovi tričko s vyobrazením F-35 s tím, že je to „nejoblíbenější holka v NATO“.

Šéf ANO v úterý obvinil ministryni, že gripeny nemá ráda, proti čemuž se Černochová ohradila. Gripeny jsou podle něj jejich „společnou holčičkou“. Upozornil, že české armádě slouží už přes 20 let.

„Vy ji normálně vyměníte za nenasytnou novou vaši hezkou holku, která chce jenom šperky, kabelky Louis Vuitton, Michelin, drahá je. Takže dostane všechno dopředu a potom, když se uráčí, za 11 let přiletí,“ vyčítal Babiš Černochové. „Snad se toho dožiju,“ dodal.

Poslanci by v úterý měli poslat do závěrečného schvalování návrh na uzákonění hromadných žalob ve spotřebitelských sporech. Ve druhém čtení je také například vládní novela se sporným usnadněním pro přeměny firem a předloha zpřesňující vymezení utajovaných informací. Ve středu by pak měli řešit ve třetím čtení manželství pro všechny.

Stoltenberg: NATO poslat vojáky na Ukrajinu neplánuje

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám