Hlavní obsah

Rozpočet 2021: komunisté chtějí změny, opozice ho chce vládě rovnou vrátit

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve středu bude Sněmovna poprvé jednat o státním rozpočtu na rok 2021. Ten menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD předkládá s návrhem schodku 320 miliard korun. Komunisté, kteří kabinet tolerují, chtějí rozpočet upravit. Opozici zase vadí, že návrh nezahrnuje náklady spojené s daňovým balíčkem, který ještě leží v dolní komoře. Proto ho chce vrátit ministrům k přepracování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Článek

„Deficit je sice vysoký, nicméně abychom byli schopni zajistit dostupnost veřejných služeb a fungování státu a neomezili přitom investice, tak je to to jediné možné,“ hájil návrh vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

O rozpočtu by měli poslanci poprvé jednat ve středu. Schůze by se podle informací Novinek měl zúčastnit i prezident Miloš Zeman.

Vláda schválila rozpočet na rok 2021 se schodkem 320 miliard

Domácí

Jenže navržený rozpočet na příští rok nepočítá s daňovým balíčkem. Součástí něho je přitom i zrušení superhrubé mzdy, které vláda zamýšlí.

Kalousek: Není to reálné

A právě to kritizuje opozice. „Poprvé zažívám rozpočet, který nemá co dělat s ekonomickou realitou a rozpočtem je snad pouze svým názvem. Na příjmové straně je v rozporu s ekonomickou realitou, na výdajové straně nerespektuje priority, před kterými stojíme,“ uvedl například šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Strana tak chce, aby se návrh vrátil vládě k přepracování. To prosazují i Piráti.

Podoba daní po zrušení superhrubé mzdy? Babiš s Hamáčkem se nedohodli

Domácí

A s kritikou se přidávají i další opoziční poslanci. „Není dokončeno ještě projednávání daňových úprav, se kterými návrh státního rozpočtu nepočítá. Budeme tak schvalovat několik stránek textu, který je ale bezcenný,“ uvedl šéf lidovců Marian Jurečka.

Starostům a nezávislým zase vadí, že se stát tolik zadlužuje. „V době krize se vláda připravuje o své příjmy, a tak státní dluh poroste. Vláda jede z kopce proti zdi a my se k této jízdě nepřidáme,“ uvedla poslankyně Věra Kovářová (STAN).

Rozhodnou komunisté

Rozhodující pro to, zda rozpočet projde, tak budou zřejmě komunisté, kteří vládu dlouhodobě tolerují. Podle poslankyně KSČM Miloslavy Vostré strana podpoří státní rozpočet v prvním čtení.

Komunisté dají šanci státnímu rozpočtu v prvním čtení

Ekonomika

„V průběhu druhého čtení ale podáme několik pozměňovacích návrhů. O celkové podpoře pak rozhodne přijetí těchto návrhů,“ uvedla.

Pokud nakonec Sněmovna rozpočet odsouhlasí, bude to druhý nejvyšší deficit v historii České republiky. Rekord zřejmě padne letos, kdy se počítá se schodkem 500 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám