Hlavní obsah

Státní finance jsou na ventilátoru, šetřete. Opozice kritizuje návrh rozpočtu

Novinky, Jan Menšík, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu projednávali v prvním čtení rozpočet na rok 2021. Ten předložila do Sněmovny menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD. Návrh počítá se schodkem ve výši 320 miliard korun. Díky hlasům vládní stran a komunistů nakonec, a to i přes odpor opozice, prošel návrh prvním čtením. Do dolní komory ho přišel podpořit i prezident Miloš Zeman.

Záznam: Jednání poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Vážení čtenáři, dnešní on-line skončil. Děkujeme za pozornost.  

18:02 -  Sněmovna odmítla vrátit návrh rozpočtu k přepracování vládě. Rozpočet tak hlasy hnutí ANO, ČSSD a KSČM prošel prvním čtením.

17:40 - Do Schillerové se po jejím projevu pustil i šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Kdybychom paní ministryně dělali stejně moudrou politiku v minulé krizi jako vy dnes, tak jste dnes stáli na dluhové brzdě a opravdu nevím, co byste dělali,” uvedl. Právě on byl tehdy ministrem financí.

17:25 - „Kdo chce psa být, hůl si vždycky najde,” shrnula Schillerová pozměňovací návrhy zákonodárců, kteří nejsou s vládním návrhem spokojení. „Co chcete? Říkejte kromě prázdných frází konkrétní požadavky, a které mandatorní výdaje se vám nelíbí,” nadhodila.

Návrat k růstu bude pomalejší, prognózují banky

Koronavirus

17:02 - Schillerová se ohradila proti tomu, že návrh rozpočtu není postaven na aktuálních predikcích, jak jí bylo vyčítáno některými zákonodárci. „Listopadová predikce nikdy neměla vliv na rozpočet. Ten se poslal do parlamentu do konce září,

Státní finance jsou na ventilátoru, šetřete. Opozice kritizuje návrh rozpočtu

Domácí

listopadová predikce ho nikdy neovlivnila,” uvedla ministryně s tím, že vrácení návrhu vládě by způsobilo pouze provizorium.

„Propad příjmů v tomto roce dramaticky snížil trajektorii budoucích příjmů a právě to ze dvou třetin tvoří dnes tak kritizovaný schodek,” dodala také.

17:00 - Skončila obecná rozprava. Ministryně financí Alena Schillerová přednáší závěrečné slovo, poté budou poslanci hlasovat.

Odklad EET se prodlouží do konce roku 2022, podpořili poslanci

Domácí

16:57 - Na Vojtěchova slova se rozhodl reagovat poslanec Jan Skopeček (ODS). „Ve chvíli, kdy nejsou na straně příjmů zahrnuty daňové změny, tak to není přece odpovědně připravený rozpočet. Tento rozpočet je postaven na vodě. Je zahalen mlhou, což je spíše hororová scéna, než zodpovědná politika,” prohlásil.

16:51 - Vojtěch se také vymezil vůči kritice, že KSČM svým návrhem na snížení rozpočtu reosrtu obrany ohrožuje bojeschopnost armády. Komunisté chtějí v rámci úspor přesunout deset miliard od obrany převést do státní rozpočtové rezervy. „Nemohu dát za pravdu těm, co tu říkají, co všechno by se mělo z rozpočtu zaplatit a potom kritizují deficit,” uvedl také.

16:40 - KSČM, o kterou se vláda opírá, podpoří schodkový rozpočet v prvním čtení. Řekl to na plénu Sněmovny šéf strany Vojtěch Filip s tím, že komunisté zároveň podpoří vládu, aby byla schopná i v příštím roce bojovat s pandemií koronaviru.

„Jsem přesvědčen, že ten, kdo racionálně uvažuje, nemůže říkat, že se to nedalo čekat a nevíme o čem mluvíme. Jsme přesvědčeni, že deficit dává možnost, abychom byli schopni pokrýt věci, které se týkají investic a nastartování ekonomiky,” uvedl Vojtěch.

Dolejš: Takový rozpočet nepodpoříme

Domácí

15:16 - Poslanec Václav Klaus mladší (Trikolóra) si vzal slovo a nevěří vlastním uším. „Státní finance jsou na plicním ventilátoru, nemocničně už na nějakém mimotelním oběhu a já nevěřím vlastním uším, co tu od rána slyším za debaty. Slova o tom, jak se pronvestujemedo budoucnosti, mi evokují, paní ministryně, že vůbec nevíte, co zde hájíte,” pustil se kriticky Klaus do Schillerové, která návrh předkládá. Klaus chce, aby poslanci vládě návrh vrátili k přepracování.

„Republika není dojná kráva, ty dluhy nebudou platit naše děti a vnuci. To budeme platit my. Myslíte na ty lidi, kteří republiku živí a platí daně?,” tázal se Klaus, který zároveň polemizoval o tom, jak zeštíhlit stát. Zmínil například zrušení krajů, Senátu, snížení počtu zaměstnanců, ale i poslanců třeba na sto. „Dnes nás je tu sto a demokracie není ohrožena,” dodal.

15:07 - Po několika minutové debatě mezi pirátskými poslanci a šéfkou státní kasy Alenou Schillerovou o tom, na zrušení jakých daňových výjimek prezident mířil, se diskuse opět stočila k obecné rozpravě o návrhu rozpočtu.

Vláda schválila rozpočet na rok 2021 se schodkem 320 miliard

Domácí

„Tento rozpočet budí velké emoce a bude je budit v druhé, třetí čtení i celý příští rok. Z mého pohledu je vše nepřesný odhad, kdybychom tu teď měli stát a sestavovat rozpočet s nějakou alespoň přesnou predikací, tak bycho museli jít do rozpočtového provizoria, sejít se třeba v února a na základě dat za tento rok si říct, jak se to vyvíjí,” prohlásil na plénu poslanec KSČM Stansilav Grospič.

14:44 - Pirátský poslanec Tomáš Martínek na plénu rozebírá návrh Miloše Zemana na zrušení daňových úlev a výjimek, což by podle prezidenta zajistilo příjem ve výši 380 miliard korun. Podle Martínka ale z 90 procent jsou úlevy sociálních charakteru. „Domníval jsem se, že bude prezidentem dolních deseti milionů, ne horních deseti tisíc,” nadhodil Martínek.

14:32 - Bývalá ministryně školství a poslankyně za vládní ČSSD Kateřina Valachová rozpočet s předpokládaným schodkem 320 miliard podpoří. „Země světa se shodují na tom, že v této době nejsou deficity problém,” řekla Valachová s tím, že cestu utahování opasků si Česko vyzkoušelo již po krizi v roce 2008 a výsledek byl nevalný. To tvrdili i někteří její předřečníci, podle nichž se Česko právě kvůli šetření z krize dostávalo zhruba o dva roky déle, než ostatní evropské země.

Komunisté u Babiše opět nepochodili se změnou rozpočtu

Domácí

14:30 - Poslanci se po obědové pauze vrátili do lavic a pokračují v diskusi o schodku rozpočtu pro rok 2021.

13:00 - Začala polední přestávka. Poslanci budou v projednávání rozpočtu pro příští rok pokračovat zase od 14:30.

12:45 -  Lidovci a Starostové se obávají, že skutečný schodek rozpočtu bude příští rok vyšší než navrhovaných 320 miliard korun. Návrh totiž nepočítá s výpadky příjmů.

12:29 - Rozpočet na rok 2021 v prvním čtení nepodpoří ani klub STAN. Podobně jako ostatním opozičním stranám jim vadí nereálnost navrženého rozpočtu.

Komunisté u Babiše opět nepochodili se změnou rozpočtu

Domácí

12:20 - Podle ní navíc šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) působí spíše jako spisovatelka pohádek. „Data ukazují, že většina výdajů není na protikrizová opatření. Vláda přivedla rozpočet do vysokého trvalého deficitu. To bude zatěžovat rozpočty až do doby, než proběhne strukturální změna,“ dodala. Podle ní tak musí dojít buď k navýšení příjmů, nebo ke snížení výdajů.

12:11 - Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se pozastavila nad tím, že rozpočet nepřišel obhájit do dolní komory premiér Andrej Babiš (ANO) „Vypadá to, že si za ním příliš nestojí,“ poznamenala poslankyně.

12:00 - Deficit ve výši 320 miliard zkritizoval na plénu i lidovecký poslanec Jan Bartošek. „Letos máme deficit 500 miliard. Vagón jede z kopce a vláda se mu navíc rozhodla odšroubovat brzdy. Jak tvrdý bude náraz, to je otázka, ale bude velmi tvrdý,“ prohlásil a dodal, že lidovci rozpočet nepodpoří.

11:50 -  Poslanec ODS Jan Skopeček si rýpnul do vlády v čele s Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), že nešetřila, když ekonomika v České republice rostla. Zkritizoval, že se chce vláda nyní zadlužit. „Propagujete tuto cestu i poté, co vidíte, jak se s krizí trápí jižní křídlo eurozóny, které se zadlužuje,” tázal se na plénu.

Jsem vykolejený, když musím schvalovat výrazný deficit, řekl Zeman

Domácí

11:19 - Návrh rozpočtu v současné podobě nepodpoří ani SPD, řekl předseda hnutí Tomio Okamura. Ten ve svém proslovu zkritizoval vládu například za chvástání se, že v minulých letech snížila zadlužení země, podle něj to ale není úspěch vlády, ale důsledek běžného období hospodářského růstu.

Okamura své vystoupení pojal jako přednes všech priorit hnutí SPD. Chce například snížit výdaje na obranu, zastavit vysílání vojáků na zahraniční mise či zrušit inkluzi ve školství. Došlo také na stálici SPD, a to financování neziskových organizací, stát by je podle něj měl přestat podporovat penězi z rozpočtu.

Návrat k růstu bude pomalejší, prognózují banky

Koronavirus

11:06 - Onderka ocenil plánované investice v rekordní výši okolo 180 miliard korun. Upozornil ale na to, že Česká republika dlouhodobě neumí investovat. „Neumíme se z krize proinvestovat, ale pokud zvládneme utratit 100 miliard, bude to úspěch,” dodal.

Podle něj ale je lepší přijmout tento rozpočet, který má své mezery než riskovat rozpočtové provizorium.

11:00 - Za řečnický pult se postavil místopředseda koaliční ČSSD Roman Onderka. „Rozpočet pro rok 2021 je dle mého názoru zlo, které ale potřebujeme. Objem schodku je obrovský. Pro mě je to téměř neakceptovatelný rozpočet,” uvedl Onderka, který jej ale podpoří, přestože ho považuje za polotovar.

„Ministryně financí není schopna předložit nic lepšího, než co máme na stole. Na aktuálním rozpočtu je přesto nejasného příliš,” dodal. Dotazoval se také, proč vláda chce schodkový rozpočet držet až do roku 2023, když se třeba Německo chystá deficit odbourat a dostat se do téměř černých čísel už v letech v letech 2022 a 2023.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně

10:55 - „Jsou zde desítky miliard, které by byly k dispozici, samozřejmě za cenu, že ti, kteří dosud měli extra buřty, je už dnes mít nebudou,” vyjádřil se Zeman k příjmové stránce rozpočtu, v níž jsou nyní mezery. Konkrétně měl na mysli zrušení daňových výjimek a úlev, což by mohlo představovat příjem ve výši 380 miliard korun.

„Pokud na mě bude spáchán atentát těmi, kdo dosud měli daňové výjimky, vzpomeňte si na mě, a doufám, že ten prapor z rušení daňových výjimek zvedne někdo jiný,” dodal s nadsázkou Zeman. Na závěr pak popřál poslancům hezké a klidné Vánoce a šťastný Nový rok.

10:52 - „Zdroje nejsou. Můžeme si půjčit, ale tu půjčku musíme splatit. Proto jsem proti plýtvání,” prohlásil Zeman k rozpočtu.

10:48 - Přimluvil se za to, aby stát podpořil program COVID III a postupně byly odbourávány dotace, což by „stimulovalo podnikatele k vyšší aktivitě”.

Miloš Zeman ve Sněmovně podpořil rozpočet i kritizoval.Video: psp.cz

10:41 - „Vždy jsem podporoval politiku šetření a teď jsem trochu vykolejený, že musím schvalovat výrazný deficit, i když bych si přál, aby se neplýtvalo,” řekl Zeman. V této souvislosti s výdajovou stránkou rozpočtu zmínil třeba zrušení superhrubé mzdy, což je podle něj „nejhloupější diskuse”, kterou nyní poslanci vedou.

Rozpočet 2021: komunisté chtějí změny, opozice ho chce vládě rovnou vrátit

Domácí

„Nechápu, jak je možné, aby se kvůli technikálii tady rozpoutávala taková diskuse, když podstata věci je ve výši daňové sazby. Nedovedu si představit, že by ekonomika i v dalších letech musela snášet takovou ránu pod čáru ponoru,” doplnil Zeman v návaznosti na zvažovanou díru do rozpočtu ve výši 90 miliard při snížení zdanění práce na patnáct procent.

10:37 - „Nemůžeme si dovolit druhý lockdown, to už by si ekonomika pravděpodobně klesla, tak je nezbytné zadlužování,” uvedl Zeman.

10:31 - Po příchodu do sálu se Zeman tak jako v předchozích letech nepostavil za řečnický pult, ale usadil se do lavice předkladatelů, která je po pravé straně od pultu. „Předem se chci omluvit, že jsem si sedl kvůli velmi intenzivní bolesti nohou. Doufám, že tato pozice nijak neohrozí hloubku myšlenek, s kterými vás chci dnes seznámit,“ omluvil se na úvod Zeman a dodal, že politika se nohama ale nedělá.

10:22 - Prezident Miloš Zeman dorazil do Sněmovny, aby se před poslanci vyjádřil k návrhu rozpočtu.

Komunisté dají šanci státnímu rozpočtu v prvním čtení

Ekonomika

10:14 - Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se opřel do opozice za její kritiku rozpočtu a děsení lidí, že je vláda akorát rekordně zadlužuje. „Je v pořádku vést tu kritickou debatu, ale nechápu, proč opozice pořád mele svoje nesmysly. Jestliže řekneme lidem, aby šetřili, tak to můžeme zabalit a celá ekonomika půjde do kelu. Tyto řeči jsou nebezpečné,” rozohnil se za řečnickým pultem Zaorálek.

10:07 - Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek navrhl, aby Sněmovna vrátila vládě návrh rozpočtu k dopracování. Měla by podle něj přizpůsobit příjmy ekonomické realitě a výdaje uzpůsobit pokračování koronavirové krize.

„Jak máme vůbec komentovat rozpočet, který je zcela mimo aktuální realitu. Budeme hlasovat o číslech, které neplatí, a vláda to ví. Nevidím v tom sebemenší smysl. Nechci vládě vyčítat, že její predikce ze září už není aktuální, ale jaký má smysl na neaktuální predikci postavit rozpočet,” zdůvodnil.

Nejhorší říjnový výsledek. Schodek rozpočtu stoupl na 274 miliard

Ekonomika

10:00 - ODS nebude hlasovat pro návrh rozpočtu pro rok 2021 s deficitem 320 miliard. Podle Fialy návrh neobsahuje žádné záruky občanům, že bude lépe.  „Považuji návrh za to, jaká vláda je v posledním roce – bezradná, rezignovaná a bez představy, co dál,” uzavřel svou řeč Fiala.

9:43 - Šéf ODS Petr Fiala přiznal, že sestavovat v současné době rozpočet je pro vládu těžká výzva. Zkritizoval ale plány kabinetu na roky dopředu, kdy se počítá s tím, že do roku 2023 se Česko zadluží ještě o dalších 826 miliard korun.

„Teď se rozpočtová loď řítí na útes a to, co se teď vláda nabízí, je po nás potopa,” míní Fiala.

Nelíbí se mu ani výše letošního půlbilionového schodku. „Deficit na letošní rok je to nereálný. Nikdo se nám nemůže divit, že považujeme tento rozpočet za vyvařený z vody a neodpovídá ekonomické realitě ani náhodou,” dodal.

9:33 - „Pomozte naší zemi zdolat největší zkoušku, kterou naše země v novodobé historii čelí,” požádala na závěr své řeči Schillerová zákonodárce.

Podoba daní po zrušení superhrubé mzdy? Babiš s Hamáčkem se nedohodli

Domácí

9:28 - Rozpočet počítá s příjmy 1,488 bilionu korun a výdaji 1,808 bilionu. Schillerová také přiblížila, že počítá s rekordními investicemi, a to ve výši 186,6 miliardy korun. Rozpočet podle ní počítá s navyšováním důchodů i platů.

Ke konci října vláda napumpovala do ekonomiky v rámci pomoci tuzemské ekonomice v souvislosti s epidemií koronaviru 224 miliard korun.

9:25 - „Umím s tím žít. S čím bych ale žít neuměla, je to, že bychom naše občany nechali v této zdravotní a ekonomické krizi na holičkách. To se nestalo nikdy, co jsem ministryní financí, a nestane se to,” postavila se za rozpočet s deficitem 320 miliard korun šéfka státní kasy.

Ekonom: Vláda musí začít propouštět ve státní správě

Koronavirus

9:21 - Podle Schillerové jde o rozpočet s největším schodkem v historii. „Je ale tou největší investicí naší země po covidu a bezprecedentní investicí do co nejrychlejšího rozvoje všech oblastí ekonomiky,” uvedla.

9:17 - Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) přednáší před poslanci úvodní slovo k navrhovaného zákonu. „Rozpočet předkládám s pokorou a důvěrou, že nám všem záleží na tom, jak to bude vypadat příští rok. Investujeme do budoucnosti po covidu,” prohlásila Schillerová.

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line přenosu z jednání Poslanecké sněmovny.

Návrh počítá s tím, že na příjmech stát vybere 1,488 bilionu korun a vydá 1,808 bilionu. Na druhou stranu ale nezahrnuje daňový balíček, který leží ve Sněmovně. Jeho součástí je přitom i zrušení superhrubé mzdy, které vláda zamýšlí.

Kvůli tomu návrh kritizuje opozice. TOP 09 a Piráti proto navrhnou vrátit rozpočet vládě k přepracování.

Rozpočet 2021: komunisté chtějí změny, opozice ho chce vládě rovnou vrátit

Domácí

„Poprvé zažívám rozpočet, který nemá co dělat s ekonomickou realitou a rozpočtem je snad pouze svým názvem. Na příjmové straně je v rozporu s ekonomickou realitou, na výdajové straně nerespektuje priority, před kterými stojíme,“ uvedl například šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Pokud nakonec Sněmovna rozpočet odsouhlasí, bude to druhý nejvyšší deficit v historii České republiky. Rekord zřejmě padne letos, kdy se počítá se schodkem 500 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám