Hlavní obsah

Řidičům se ve správním řízení přestanou sčítat trestné body

Právo, Jiří Novotný

Řidičům se už v jednom správním řízení nebudou sčítat body za všechny projednávané přestupky, ale obodováni budou pouze za ten nejzávažnější z nich. Vyplývá to z novely zákona č. 361 o provozu na pozemních komunikacích, která nyní vyšla ve Sbírce zákonů a účinnosti nabude už 1. srpna.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nová právní úprava navíc stanoví, že projednávány budou jenom přestupky, jichž se řidič dopustil v průběhu posledních tří měsíců, místo dosavadního až jednoho roku.

„S tímto návrhem přišli senátoři, a my jsme to ve Sněmovně při projednávání jejich novely zákona č. 361 plně akceptovali. Bodový systém nemá přece mít jen represivní, ale i preventivní roli,“ řekl ve čtvrtek Právu poslanec Stanislav Huml (dříve Věci veřejné, nyní nezařazený).

Podle tohoto dopravního experta se někdy stávalo, že v jednom správním řízení řidiči rovnou dostali i dvacet bodů. V uplynulých měsících jim totiž bylo radary několikrát změřeno překročení povolené rychlosti.

„Znám i případy, kdy taková kumulace bodů připravila profesionální řidiče o existenci. Skončili rázem mezi nezaměstnanými, aniž by dostali jakoukoli šanci své chování na silnici změnit a dopravních přestupků se už nedopouštět. Proto je nová legislativní úprava určitě přínosem,“ zdůraznil Huml.

Z bodového systému ubude 17 přestupků

Jak už Právo informovalo, do bodového systému a pravidel silničního provozu přináší novela celkem devatenáct změn. Snižuje například počet bodovaných přestupků z dosavadních 44 na 27. Body tak už nebudou ani za takové prohřešky, jako je překročení rychlosti v obci až o pět kilometrů v hodině a mimo obec až o 10 km/h či za požití alkoholu do 0,3 promile. V jiných případech, třeba při ohrožení chodce na přechodu, se bodový postih naopak přitvrdí.

Pro osoby se zdravotním postižením bude od 1. srpna zaveden nový druh parkovacího průkazu, který nahradí dosavadní označení s invalidním vozíkem. Doklad bude vystaven přímo na jméno oprávněného držitele a používat jej půjde i v jiných zemích Evropské unie.

Policie zase díky novele bude moci účinněji zasahovat proti tajným závodům na silnicích. Dostane totiž právo zabránit jejich účastníkům v další jízdě a zadržet jim až na 48 hodin auta.

Anketa

O kolik bodů jste jako řidiči už přišli?
O všech 12
2,7 %
7 - 11
2,3 %
3 - 6
7,2 %
1 - 2
10,9 %
O žádný
76,9 %
Celkem hlasovalo 17283 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám